Capelle plant tulpenbollen op begraafplaats

Capelle – Op maandag 16 november werden honderden bloembollen ‘Freedom Flame’ geplant bij het oorlogsmonument op de Oude begraafplaats in Capelle-West. Zodat de tulpen rond 4 en 5 mei zullen bloeien, als het symbool voor de vrijheid.

Hoewel door de beperkingen van de coronarichtlijnen er geen feestelijk, gezamenlijk moment mogelijk was met het kindercollege en de vrijwilligers van de Stichting Capelse Veteranen, zijn de bloembollen ook dit jaar weer geplant om de herinnering aan de oorlog én de bevrijding levend te houden.

Vorig jaar plantte het kindercollege voor het eerst de tulpenbollen op de Oude begraafplaats, zodat deze in 2020, het herinneringsjaar ‘75 jaar vrijheid’ konden bloeien. Door het coronavirus is er op een andere manier herdacht en gevierd dan gepland, maar de bloembollen op de Oude begraafplaats in Capelle-West lieten zich door de pandemie niet tegenhouden en bloeiden afgelopen mei uitbundig.

Oude belofte, nieuwe generatie

Met het planten van de bloembollen en winterviolen rondom het oorlogsmonument wordt een oude belofte nagekomen: oud-burgemeester Verloop, de burgervader die in oorlogstijd het monument onthulde, beloofde ‘dat de bloembakken altijd gevuld zullen zijn met de bloemen die bij dit graf passen’.

Bijzondere tulpenbol

De Freedom Flame tulp is een initiatief van FreedomFlame NL. Het doel van de stichting is het creëren van bewustwording rondom het thema “leven in vrijheid”.  De tulp staat symbool voor de boodschap achter de vrijheidsvlam en voor de boodschap van generaal Montgomery: “Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world” (“Laten we sterk zijn in het voornemen om stevig te staan ​​voor vrijheid en gerechtigheid in een onzekere wereld.”).

De verwachting is dat de tulpen rond 4 mei 2021 tijdens de dodenherdenking in bloei staan.