Begroting Zuidplas bekend, vol met forse investeringen

Investeren op belangrijke onderwerpen, beperkt stijgende lokale belastingen voor de inwoners en een sterke grip op de eigen financiën. Dat zijn de belangrijkste punten uit de begroting van de gemeente Zuidplas voor de komende jaren.

Dit is de eerste begroting die is samengesteld op basis van het pas gepresenteerde collegeprogramma van de gemeente. Zuidplas heeft te maken met financieel onzekere tijden, daarom is een passende financiële strategie heel belangrijk. Wethouder Jan Willem Schuurman van Financiën zegt “heel tevreden te zijn dat, ondanks de onzekerheid over de financiën, de gemeente kan investeren in ambities en dat de lokale lasten slechts beperkt worden verhoogd.”

Belangrijke doelen uit de begroting zijn onder andere het bieden van geschikte onderwijshuisvesting, het vergroten van veiligheid, inwoners ondersteunen die (financiële) hulp nodig hebben en het stimuleren van en inzetten op een goede fysieke en mentale gezondheid. Verder gaat de gemeente fors investeren op goede voorzieningen voor inwoners, verenigingen en ondernemers.

De lokale lasten stijgen gemiddeld met 2,3%. Verder is een sterkere stijging van de OZB officieel van de baan. Iets wat goed nieuws is voor inwoners met een koophuis, want in een eerder vastgelegd herstelplan was er nog sprake van een flinke stijging. Voor meer informatie kan je terecht in onderstaande infographic:

Infographic Begroting 2023

De begroting wordt, samen met de Najaarsnota 2022, op dinsdag 8 november in de gemeenteraad besproken.