College presenteert “ruimte voor iedereen”

Op vrijdag 23 september is het collegeprogramma van de Gemeente Zuidplas voor de komende jaren gepresenteerd. Dit vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis, in Nieuwerkerk aan den IJssel. Uiteraard was Dichtbij het Nieuws daar ook bij.

Met het programma ‘Ruimte voor Iedereen’ is Zuidplas één van de eerste gemeenten die een doelgericht collegeprogramma heeft opgesteld. Hiermee wil het college vol inzetten op een “kansrijk, gezond, duurzaam, leefbaar en groeiend Zuidplas,” aldus de website van de gemeente.

De reden waarom dit programma is opgesteld, heeft vooral te maken met de stevige groei van de gemeente. In een veranderende wereld is een doelgericht programma als deze erg belangrijk, aldus het college. Vanuit de gemeenschap waren er veel doelen en wensen, die dus zijn doorvertaald naar allerlei doelstellingen voor de komende vier jaar. Deze doelen zijn dan weer opgedeeld in een aantal portefeuilles, zoals grondgebruik, cultuur, veiligheid en de zorg.

Niet bij alles lukte het om doelen te formuleren, maar volgens wethouder Schuurman van Wonen & Financiën is het collegeprogramma dan ook een ‘work in progress.’ Wethouder De Haas van Mobiliteit & Dienstverlening zei overigens dat het college twee keer per jaar de doelen en de tot dusver opgeleverde resultaten gaat evalueren. Op basis daarvan wordt dan gekeken hoe het collegeprogramma verder moet, en of de doelstellingen eventueel moeten worden bijgeschaafd.

Sommige onderwerpen waren ook lastig samen te stellen, gaf het college toe. Toch was dat geen struikelblok, aldus wethouder Klovert van Jeugd, Gezondheid & Cultuur. Hij zei: “Het is vooral een kwestie van luisteren en doorvragen, zodat je kan kijken wat iedereen wil en wat niet. Vanuit daar kun je compromissen maken, en het collegeprogramma laat dan ook goed zien dat we heel ver zijn gekomen.”

De Haas vulde aan: “Veel dingen zijn als in een spinnenweb met elkaar in samenhang. Alles sluit goed aan op elkaar, wat ook symbool staat voor onze samenwerking.

Het volledige collegeprogramma kan je downloaden en lezen via deze link.