“De maat is vol:” petitie gestart om verkeerssituatie Moerkapelle aan te pakken

Afgelopen zaterdag is een voetganger aan de Bredeweg in Moerkapelle door een auto geschept. Het is niet het eerste ongeluk wat hier plaatsvond. Bewoners uit de buurt pikken het nu niet langer en zijn daarom een petitie gestart.

“Het leeft erg onder de buurtbewoners, meer dan dat wij aanvankelijk dachten,” aldus Angelique Dirks, een van de initiatiefnemers van de petitie. In een reactie aan Dichtbij Het Nieuws laat zij weten dat veel mensen zich herkennen in deze onveilige situatie: “Mijn man Hielke en ik wonen inmiddels vier jaar op de Bredeweg, maar we begrijpen van andere bewoners dat de onveiligheid al veel langer ervaren wordt. In de verschillende buurtapps wordt dan ook veel steun en onbegrip geuit. In de afgelopen jaren hebben er diverse ongelukken plaatsgevonden, waarvan een aantal (waaronder van afgelopen zaterdag) zelfs aandacht in het landelijke nieuws hebben gekregen.”

Angelique schetst gelijk een beeld van de huidige verkeerssituatie aan de Bredeweg: “Fietsers en wandelaars, waaronder schoolgaande kinderen, moeten langs stilstaande vrachtwagens slalommen die staan te laden en lossen. Daarnaast wordt er het stuk buiten de bebouwde kom veel te hard gereden en lijkt niemand te begrijpen dat rechts voorrang heeft. Zij geven aan op de fiets sowieso nooit voorrang te krijgen, maar dat gezien de huidige verkeerssituatie wel te begrijpen. Verder wordt de Bredeweg steeds maar drukker door het groeiend aantal dorpsbewoners. Hier bevinden zich drie tankstations binnen 100 meter en er komt zelfs een wasstraat bij. De petitie-starters hebben hier natuurlijk niets op tegen, maar daarbij moet natuurlijk wel op de verkeersveiligheid worden gelet. Bij files of een afsluiting van de A12 staat het verkeer aan de Bredeweg helemaal vast en kom je er zelfs op de fiets nauwelijks langs.”

Tot nu toe zijn er alleen maar individuele klachten naar de gemeente Zuidplas gestuurd, maar deze hebben voor weinig resultaat gezorgd. Angelique: “Ze worden afgedaan als ‘afgehandeld’ terwijl er niks gebeurt. Ook wordt er alleen maar verwezen naar de komende reconstructie van de Bredeweg, die voor volgend jaar gepland staat.” Met deze petitie hopen Angelique en de overige initiatiefnemers daarom dat Zuidplas veel eerder maatregelen gaat nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren. “We willen de petitie gaan aanbieden aan de gemeente en vragen daarnaast om als bewoner betrokken te worden bij de reconstructie van de Bredeweg. Want voor zover wij weten, is aan omwonenden nog niks gevraagd. Ook zijn we bezig om een actiegroep op te richten voor alle bewoners en belanghebbenden,” aldus Angelique.

Angelique en het team blijven sowieso actievoeren, ongeacht of er genoeg handtekeningen worden verzameld of niet: “De maat is vol. Er moet echt wat gaan gebeuren en snel ook.” Wil jij ook je handtekening achterlaten? Dan vind je hier een link naar de petitie.

Ten tijde van publicatie heeft de gemeente Zuidplas nog geen reactie gegeven.