College van Waddinxveen stelt raad voor te kiezen voor een nieuw zwembad na 2030

Waddinxveen moet een zwembad houden na 2030. Deze conclusie trekt het college van B&W op basis van het onderzoek naar de toekomst van Gouwebad De Sniep. In het onderzoek hebben inwoners, gebruikers en het Platform Sport Spel en Bewegen meegedacht. Wethouder Brigitte Leferink (Sport): “Het onderzoek laat zien dat het zwembad een duidelijke functie heeft voor inwoners. Hierdoor is er bestaansrecht voor een zwembad in Waddinxveen.” Het college wil gaan voor een nieuw zwembad met in ieder geval een wedstrijdbad en doelgroepenbad. Voor buiten wordt een spraypark voorgesteld. De gemeenteraad neemt 15 december een besluit over de toekomst van het zwembad.

Dit komt duidelijk naar voren in de vragenlijsten en de gesprekken met inwoners en gebruikers. Waddinxveen wil een aantrekkelijke gemeente zijn om te wonen, te werken en te recreëren. Daar past een zwembad bij. Ook vinden we het belangrijk dat de basisvoorzieningen op het gebied van onderwijs, sport, welzijn, cultuur en gezondheid op orde zijn. En dat iedereen er gebruik van kan maken. Daarbij moeten we er rekening mee houden dat Waddinxveen groeit. Dat vraagt om een bijpassend voorzieningenniveau.

Wethouder Leferink: “Dat er een nieuw zwembad moet komen, is duidelijk. Onze voorkeur gaat uit naar een zwembad met een wedstrijdbad, doelgroepenbad en mogelijk ook een recreatiebad. Een buitenbad met ligweide valt af. Want het neemt veel ruimte in en zowel de bouwkosten als de jaarlijkse kosten zijn veel hoger. Deze kosten wegen niet op tegen de voordelen. Ook omdat een buitenbad maar een paar weken per jaar open kan zijn. Wel stellen we de raad voor te kiezen voor een spraypark buiten. Dat is een waterspeelplaats met interactieve waterspuiters en fonteinen, waar kinderen alleen of samen kunnen spelen.”

Voor het onderzoek hebben inwoners, gebruikers en het Platform Sport Spel en Bewegen input gegeven. Meer dan 1.900 mensen vulden in juni 2021 de vragenlijst over de toekomst van het zwembad in. Ook vonden er diverse gesprekken plaats. Daarnaast onderzocht het onderzoeksbureau de soorten zwembaden die mogelijk zijn, de kosten en het aanbod van zwembaden in de gemeenten om ons heen.