Zuidplas vertraagt aanleg snelfietstracé Gouda-Rotterdam

Zuidplas – Wat vinden de andere betrokken gemeenten Gouda en Capelle aan den IJssel  van het feit dat de plannen voor het snelfietstracé in Zuidplas terug gegaan zijn naar de tekentafel en de aanleg daardoor minstens een half jaar vertraagd wordt?

In Gouda zijn de voorbereidingen al in gang gezet, omdat het deel in Gouda ook voorziet in een goede fietsverbinding tussen het centrum van Gouda en de nieuwe woonwijk Westergouwe. Het college van B&W van Gouda wacht de nieuwe planvorming van de gemeente Zuidplas af, maar de verwachting is dat het te vormen aangepaste plan van Zuidplas niet veel invloed zal hebben op het Goudse tracé, vanwege de beperkte oversteek mogelijkheden van de rivier de Gouwe.

In Gouda zelf zijn zienswijzen ingediend tegen het tracé daar en wel over het tracé over de dijk, waar nu ook het struinpad ligt van de begraafplaats IJsselhof tot aan de Mallegatsluis, parallel aan de Goejanverwelledijk en Nieuwe Veerstal.

De gemeente Gouda werkt dit nog verder uit en gaat daarna in gesprek met de direct belanghebbenden.

In principe staat het College van Gouda open voor nieuwe voorstellen van de gemeente Zuidplas voor aansluiting van beide delen van het te realiseren snelfiets tracé, maar die zullen geen invloed hebben op het Goudse tracé zoals nu is voorgesteld. Want het Goudse tracé voorziet ook in een goede fietsverbinding tussen de nieuwe wijk Westergouwe en de oude binnenstad/Station Gouda. Daarom gaan de ontwikkelingen in Gouda in dit deel van het tracé gewoon door. De vertraging in Zuidplas kan mogelijk wel van invloed zijn op gebruikers van het toekomstige fietspad tussen Gouda, Zuidplas, Capelle aan den IJssel en Rotterdam.

In Zuidplas zijn veel bezwaren ontstaan tegen het deel van het snelfiets tracé dwars door Moordrecht, zie link en vervolgens vanwege het geplande tracé over de ’s Gravenweg naar Capelle aan den IJssel. Bezwaren, die tot een heroverweging van het geplande tracé in Zuidplas hebben geleid.

Volgens het college van Capelle aan den IJssel zijn er geen gevolgen voor de aansluiting van het tracé door een heroverweging van het tracé door de gemeente Zuidplas. Reactie van het college van Capelle aan den IJssel “De route zal altijd via de ’s-Gravenweg aansluiten. De route is met meerdere gemeenten bepaald en in Capelle en Gouda heeft al besluitvorming plaatsgevonden over deze route”

Tweede reactie van het College van Capelle aan den IJssel: “Het snelfiets tracé van Gouda naar Rotterdam is eerder vastgesteld als onderdeel van de gebiedsvisie Landelijk Capelle eind 2017. Tijdens het participatietraject van de gebiedsvisie Landelijk Capelle is uitvoerig geparticipeerd met de bewoners. Er zijn uiteraard altijd voor- en tegenstanders. Sommigen willen de ’s-Gravenweg goed bereikbaar houden voor autoverkeer. Anderen zouden bijvoorbeeld graag zien dat de weg wordt afgesloten met paaltjes”

 Volgens het college van Capelle aan den IJssel heeft de eventuele vertraging van een half jaar geen directe gevolgen en zal van een aansluiting via de ’s-Gravenweg niet afgeweken worden. De planning wordt met name bepaald door de werkzaamheden van de nutsbedrijven en deze kunnen naar verwachting in mei beginnen. Hun werkzaamheden duren ongeveer een half jaar. Daarna kan pas begonnen worden met de aanleg van de doorfietsroute. De deklaag zal in het voorjaar 2022 aangelegd worden. Dit kan niet bij lage temperaturen en kan niet direct aansluitend aan de werkzaamheden van de nutsbedrijven, want het is dan opnieuw winter.

Kortom: de verwachting van beide buurtgemeenten is dat de geplande aansluitplekken voor het snelfiets tracé onveranderd blijven, de geplande werkzaamheden gaan daar ook gewoon door en zullen de afgesproken tracé delen van Gouda en Capelle aan den IJssel in 2022 voltooid worden.

Intussen wachten we op de nieuwe plannen van de gemeente Zuidplas en het moment in de toekomst dat fietsers ook gebruik kunnen gaan maken van een snelfiets tracé door Zuidplas.

Door Louis Bekker