In deze warme dagen kijken we vooral naar mogelijkheden om verkoeling te zoeken. Op een eenvoudige manier kan dat bijvoorbeeld met de koel sjaal. Twee woorden, die elkaar tegenspreken, maar een koelsjaal werkt wel en zou ook voor de verzorgingshuizen een toevoeging kunnen zijn voor het hitteplan en daarmee aan het comfort van de ouderen.
De koelsjaal is uitgevonden in de outback van Australië, want Down Under weten ze wat hittestress is in de zomer en met de koelsjaal kun je ook in de meest extreme warmte je hoofd koel houden.
De koelsjaal is het beste te vergelijken met een natte handdoek of washand. Het grote verschil is dat ie wel zo aanvoelt, maar geen doordrenkte kleding veroorzaakt. Dat komt door de speciale hygroscopische korreltjes die wel vocht opnemen, maar dit vasthouden en een verkoelend effect hebben. De werking ervan is gebaseerd op het principe van verdampend koelen, en afgeleid van de Australische Coolgardie Safe en de Hessian Water Bag. Deze beide producten zijn ontstaan in de periode dat de koelkast nog niet was uitgevonden en bepaalde etenswaren of water koel gehouden moesten worden.
De koelsjaal is tevens in de winter te gebruiken, want hij houdt hij je ook in de winterperiode heerlijk warm door hem korte tijd in de magnetron te leggen.
Door Louis Bekker
Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl Â