De buitentemperatuur stijgt weer en kan leiden tot hittestress bij ouderen

Zuid-Holland – Hittestress wordt een steeds groter probleem in Nederland. De verwachting is dat er gemiddeld meer dan 47 zomerse dagen komen (temperaturen boven de 25 graden). Dit levert vooral hittestress op bij ouderen. De provincie Zuid-Holland heeft daarom een challenge uitgeschreven voor startups, om hier een oplossing voor te bedenken.

De hittestress challenge is onderdeel van het Startup in Residence-programma, waarbij startups worden gevraagd om innovatieve oplossingen aan te dragen voor maatschappelijke problemen. Voor deze challengeover klimaatadaptatie zijn nu drie startups geselecteerd door een jury met ervaringsdeskundigen: GGD Zuid-Holland Zuid, gemeente Den Haag, tweevertegenwoordigers van zorginstellingen en één bewoner van een verzorgingshuis.

De startups hebben diverse oplossingen. Zo gaat de winnende startup Innovatiehoek aan de slag met temperatuurreductie in kamers door middel van vochtafstotende planten; hiermee moet de temperatuur gemiddeld 5 graden zakken.

De startup Afdeling Buitengewone Zaken gaat kleding labels ontwikkelen die ouderen en verzorgers inzicht geven in het effect van kleding op hitte.

Tot slot geeft de provincie uitvoering aan het idee van startup ‘Vuursteker om afkoelsjaals te schenken aan twee zorginstellingen. De afkoelsjaal zelf is niet nieuw, maar wordt nog niet standaard gebruikt in de ouderenzorg. De schenking wordt door de zorginstellingen gebruikt om ervaring op te doen met het gebruik ervan.

De provincie stelt voor de pilots ruim 45.000,-beschikbaar. De provincie is nog op zoek naar extra zorginstellingen waar deze pilots kunnen worden getest. Ben je geïnteresseerd in een samenwerking? Mail dan naar innovatie@pzh.nl.

Wat is hittestress?
Als de temperatuur boven een bepaalde waarde komt, kan dit leiden tot hittestress. Hittestress kan tot serieuze hitte-gerelateerde ziekten leiden, zoals: huiduitslag, krampen, oververmoeidheid, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. Soms kan hittestress zelfs sterfte tot gevolg hebben. Tijdens hittegolven nemen zowel het bezoek aan ziekenhuizen (voor noodgevallen) als sterfte dan ook beduidend toe. In Nederland stijgt tijdens hittegolven de sterfte met 12% (ongeveer 40 doden per dag extra).

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl