Breiclub van start in Zevenhuizen

Zevenhuizen – Breiclub Zevenhuizen is aangesloten bij Samen Breien van het Nationaal Ouderenfonds. Hier zijn jong en oud wekelijks welkom om op een laagdrempelige manier te (leren) handwerken, breien of haken, onder het genot van een kopje koffie en goede gesprekken. Meer dan 2.5 miljoen ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau zijn betekenisvolle contacten een belangrijke remedie. Het Ouderenfonds zet daarom samen met vrijwilligers lokale breiclubs op die fungeren als ontmoetingsplekken, met als doel het sociale netwerk van ouderen te vergroten en te versterken. Iedere week schuiven door heel Nederland honderden breiers en hakers aan bij een van de Samen Breien clubs.

Aanmelden
Het Nationaal Ouderenfonds zorgt voor patronen voor beginners én gevorderden en vrijwilligers helpen de deelnemers waar nodig, bijvoorbeeld bij het lezen van de patronen of door het bieden van een vaste hand of een luisterend oor. De breibijeenkomsten vinden elke dinsdag plaats van 13.30 tot 16.00 uur op de volgende locatie: Breiclub Zevenhuizen, Dorpshuis Swanla, Burgemeester Klinkhamerweg 86, 2761 VH Zevenhuizen. Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich aanmelden via: Ans van Tol, telefoon: 06-18088991 of e-mail: ansvantol@gmail.com. De regels van het RIVM worden in acht genomen.

Aanhaken voelt goed
Onderzoek toont aan dat breien een positief effect heeft op zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. Het vermindert de bloeddruk, verkleint de kans op depressie en angststoornissen, het vertraagt het begin van dementie, werkt net zo ontspannend als yoga en geeft afleiding bij chronische pijn. Daarnaast voorziet Samen Breien in de behoefte van ouderen om in gezelschap van anderen samen creatief bezig te zijn.

Een enquête die het Ouderenfonds vorig jaar onder 114 van de breiclubs afnam (met een respons van 52%) geeft aan dat Samen Breien inderdaad de sociale participatie bevordert, dat deelnemers zich zelfverzekerder voelen in sociale interacties, weer iets hebben om naar uit te kijken, zich minder eenzaam voelen en dat zij buiten het breien om elkaar ook ontmoeten. Aanhaken voelt goed!

Voor wie is Samen Breien
Tijdens Samen Breien organiseren vrijwilligers lokale, creatieve activiteiten, waaraan zowel mannen als vrouwen, ouderen als jongeren deel kunnen nemen. Samen haken en breien de deelnemers truien, eierwarmers, telefoonhoesjes, knuffels en meer. Bij eventuele verkopen gaat de opbrengst terug naar de club of komt ten goede aan projecten van het Ouderenfonds. Op deze manier vergroot Samen Breien de maatschappelijke waarde en ervaren ouderen en jongeren saamhorigheid, zonder per se deel uit te hoeven maken van een vereniging. Ook bouwen zij meer of nieuwe sociale contacten op.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl