Vluchtelingen blijven voorlopig in Oase

Foto: onthulling van het naambord door Burgemeester Weber en Nieuwerkerker Cees Visser in april 2022

De opvanglocatie Oase voor Oekraïense vluchtelingen in Nieuwerkerk aan den IJssel blijft in ieder geval nog tot april 2023 in gebruik. Dat heeft het college besloten na een verzoek van de Veiligheidsregio Hollands Midden.

Sinds maart worden er 120 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in het dorp. De eerste opvangtermijn liep echter op 8 oktober af. Maar omdat volgens het college nog niet duidelijk is wanneer de oorlog in Oekraïne is afgelopen, en dus een mogelijke terugkeer van de opgevangen Oekraïners nog van de baan is, werd besloten om de noodopvang te verlengen.

De locatie, het voormalige Rabobank-gebouw, is in elk geval tot 1 oktober 2023 beschikbaar tegen een gebruikersvergoeding van €30.000. Dit blijkt uit een informatienota die het college voor de raad heeft gemaakt. Met deze vergoeding kan het pand winterklaar worden gemaakt en kan de tijdelijke doucheruimte naar binnen worden verplaatst. Na oktober 2023 stelt de eigenaar het pand niet meer beschikbaar, de gemeente Zuidplas onderzoekt daarom momenteel welke opties er zijn om noodopvang voor Oekraïners op een andere plek in de gemeente voort te zetten.

Burgemeester en wethouders laten daarnaast weten dat “de samenstelling van de huidige groep vluchtelingen in de Oase stabiel is. De mensen hebben het, ondanks het feit dat zij vluchtelingen zijn en blijven, naar omstandigheden goed en bevestigen dit zelf ook. Er heerst een goede sfeer en tot op heden hebben zich geen grote problemen voorgedaan binnen de locatie, noch in de omgeving.”