Zuidplas zet zich schrap voor storm Eunice

Ook Zuidplas maakt zich op voor de komst van storm Eunice. Voor bijna heel het land heeft het KNMI vanaf 14.00 uur code oranje uitgegeven. Dat gebeurt als er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Het OV in heel Nederland zal na 14.00 uur niet meer rijden tot vanavond laat. Het wordt aangeraden om, indien het kan, vanuit huis te werken.

Alleen in Limburg is code geel van kracht. Treinen rijden niet en veel scholen zijn dicht. Ook werken vandaag extra veel mensen thuis. Eind van de avond neemt de windkracht af.

Vanaf vanmiddag treft Eunice dus in alle hevigheid Nederland. Maar ook vanochtend moet al rekening worden gehouden met veel wind. De NS en regionale vervoerders rijden de komende uren in het hele land met een stormdienstregeling. Zo rijden er in en rond Rotterdam aan het eind van de ochtend al geen trams, bussen en metro’s meer.

Ook het vliegverkeer krijgt veel last van de storm. KLM zegt dat er vandaag voor het bedrijf “een zeer beperkte operatie” mogelijk is op Schiphol, wat tot vertragingen leidt. Het bedrijf adviseert reizigers voor vertrek te kijken op de website van de luchtvaartmaatschappij. Passagiers die te maken krijgen met annuleringen worden door het bedrijf geïnformeerd. Zij worden omgeboekt naar andere vluchten.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan om rekening te houden met gevaarlijke omstandigheden op de weg. Vooral vrachtwagenchauffeurs en automobilisten met een aanhanger moeten extra alert zijn. Bij belangrijke bruggen staan bergers klaar om meteen te kunnen ingrijpen als vrachtwagens geborgen moeten worden.

Ook automobilisten die vanavond vanwege de voorjaarsvakantie vanuit de noordelijke provincies richting de wintersportgebieden vertrekken, moeten rekening houden met het stormachtige weer. Dat geldt zeker voor auto’s met dakkoffers, zegt Rijkswaterstaat.

Storm Eunice heeft ook gevolgen voor het vaccineren en testen bij de GGD: veel locaties gaan begin van de middag dicht.