Zuidplas is aangesloten bij de Nationale ombudsman

Foto: Nationaleombudsman.nl

Zuidplas – De grote steden, hun randgemeenten en sommige streken hebben een eigen ombudsman, zoals bv Amsterdam, Rotterdam en Zeeland. De meeste andere gemeenten in Nederland, zoals Zuidplas zijn aangesloten bij de Nationale ombudsman.

Als het misgaat tussen jou en de (lokale) overheid, helpt de Nationale ombudsman je op weg en komt op voor jouw belangen als burger en de ombudsman helpt (lokale) overheden hun dienstverlening te  verbeteren.

Reinier van Zutphen is de Nationale ombudsman. Daarnaast heeft hij een organisatie met 170 specialisten en twee substituut ombudsmannen. De Nationale ombudsman is onafhankelijk en onpartijdig. Ook voor de jeugd is er een kinderombudsman, die vertegenwoordigd wordt door Margrite Kalverboer.

De Kinderombudsman helpt kinderen en jongeren t/m 18 jaar om voor hun rechten op te komen. Bijvoorbeeld als je een probleem hebt met een organisatie, zoals je gemeente, een ministerie, jeugdzorg of politie. En omdat je vindt dat ze niet goed omgaan met jouw kinderrechten.

In het jaarverslag over 2019 deed de Ombudsman in 2020 een belangrijke oproep aan politici, bestuurders en uitvoerders in Nederland:

  • Wees eerlijk in waar de overheid wel en niet van is. Wees transparant over de rol van de overheid en die van de burger in specifieke situaties.
  • Vertrouw burgers. De overheid verwacht steeds meer van burgers, maar geeft burgers vaak niet de ruimte of het vertrouwen om het zelf te regelen. Een vergissing is snel gemaakt. De overheid is er dan om te helpen, niet om de problemen met straffen te verergeren.
  • Zet het belang van het kind voorop bij alle besluiten over hun leven en betrek het kind hierbij. De centrale vraag is: wat heeft dit kind nodig en hoe gaan wij dit realiseren?
  • Regel regie! Maak slimme en heldere keuzes, zodat beleid en uitvoering toekomstbestendig zijn. Dat zorgt voor duidelijkheid, nu en in de toekomst.

Door Louis Bekker