Zuidplas en Gouda, verbinding door verschillen

Zuidplas/Gouda – Verschillen zijn er genoeg tussen deze twee gemeenten en juist dat maakt het boeiend om op een aantal terreinen met elkaar op te trekken en elkaar zeker niet te ontlopen. Gouda mag dan gezien z’n lange historie en z’n internationale faam door handel in kaas een grote bekendheid genieten, qua oppervlakte valt het helemaal in ’t niet ten opzichte van Zuidplas. Gouda beslaat slechts 16,5 km2 landoppervlakte waar Zuidplas maar liefst 58,2 km2 ter beschikking heeft. Waar het vier gemeentes gelukt is om een dergelijke oppervlakte te vergaren, is het Gouda in de 750 jaar van z’n bestaan niet gelukt om maar in de buurt te komen van een dergelijk stuk land. Of is het meer de rol van de Provincie geweest waardoor Zuidplas tot stand gekomen is?

’t Weegje vormt een soort drielandenpunt
Voor dat laatste hoef je dus niet naar Zuid-Limburg. Als er in het gebied van
“t Weegje een uitkijkpost zou staan, dan zie je in het Oosten Gouda, in het westen Zuidplas en meer noordelijk Waddinxveen. Die laatste gemeente doet in dit verhaal even niet mee. Zij wilde niet bij Gouda horen en ook niet bij Zuidplas. Waddinxveen wil zelfstandig blijven en bestuurders krijgen spontaan de hik als de Provincie het woord samenvoeging laat vallen. Dus bouwen ze de ene wijk na de andere vol met woningen. Goed voor woningzoekenden en voor hun streven zo groot te worden dat zelfstandig blijven als vanzelfsprekend wordt.
In dit stuk richten we ons op verbinding dus kijken we liever oost- en westwaarts om  de betreffende twee gemeenten beter te leren kennen.

Op hoeveel vierkante kilometer wordt hoeveel inkomen vergaard?
Het antwoord levert een leuk staatje op:

Gemeente of deelgemeente Landoppervlakte Aantal inwoners* Gemiddeld bruto inkomen
Gouda 16,5 km2 73.200 € 26.000
Zuidplas 58,02 km2 42.800 € 28.000
Nieuwerkerk a/d IJssel 18,47 km2 21.580 € 29.200
Zevenhuizen 23,64 km2   7.800 € 28.470
Moordrecht 21.12 km2   8.570 € 26.000
Moerkapelle   8,39 km2   4.700 € 25.300

*afgeronde getallen uit 2019

Nu we dit weten blijkt dat Zuidplas wel heel veel grond nodig heeft om Gouda met z’n 4×4 km oppervlak qua gemiddeld inkomen te overtroeven. Bovendien dat we in Gouda toch wel erg dicht op elkaar wonen en werken om tot een beetje vergelijkbaar inkomen te vergaren. Moerkapelle mag dan de kleinste gemeenschap zijn, zowel qua oppervlak als inwonersaantal, men ziet daar blijkbaar kans de portemonnee goed te vullen.

Twee gemeenten maar één geluid
Kijk, dat is nu het aardige als je elkaar weet te vinden. De radiozender Gouda FM zorgt al jaren voor dagelijkse berichtgeving, lekkere muziek en boeiende discussies. Het gemeentebestuur van Zuidplas nam recentelijk de positieve beslissing om zich aan te sluiten bij deze zendgemachtigde en zo is sinds kort “Dichtbij FM” vanuit Zuidplas in de lucht.  Je zou het een vruchtbaar resultaat van grensoverschrijdend gedrag kunnen noemen.
Die gelijkgestemdheid kan natuurlijk niet op alle terreinen plaatsvinden. Door de coronacrisis maakt Gouda even pas op de plaats als het gaat om het verwerven van ruim meer dan 1 miljoen bezoekers. Gezien de hunkering van het stadsbestuur om meer hotels aan te trekken blijft de illusie bestaan dat een dergelijke bezoekersmassa haalbaar is. Maar zijn meer hotels dan een garantie voor meer overnachtingen van grotendeels dagjesmensen?

Maar misschien biedt Zuidplas de oplossing. Al zij nu een aanvullend programma ontwikkelen zodat bezoekers aan Gouda de andere dag naar de plaatsen en het polderrijke gebied van Zuidplas gaan, dan zorgt Gouda voor de overnachtingen. “De polder & de stad in twee dagen”. Hoe leuk kan dat zijn?

Heeft Zuidplas dan wel genoeg te bieden?
Jazeker! Zuidplas moet vooral niet te bescheiden zijn. Denk eens aan Moordrecht met het unieke pontje naar de overkant waar Gouderak ligt. De Wateroren, de  Nederlands Hervormde Kerk en de Molengang.
Moerkapelle blijft bescheiden maar is een schattig plaatsje, grenzend aan bloemkwekerijen. Een prachtig natuurgebied is de Zevenhuizerplas en het natuur- en recreatiegebied Hitland.
Nieuwerkerk a/d IJssel met in de omgeving de Korenmolen “Windlust” met meelproducten, Kaasboerderij Van Zuijlen (In Goude wordt kaas verhandeld, in de polder wordt het gemaakt.)
Tot slot aan de Nesseweg in Zevenhuizen “Het Ambrosiusgilde” voor de lekkerste Honing uit de Natuur.
Dit alle overziend, denk dan nog even aan de oppervlakte van Zuidplas, ruim 58 km2, waar je oneindig kunt wandelen en fietsen.
Gouda en Zuidplas, ze zijn zo lekker verschillend maar het leuke daarvan  is: Samen staan ze geheid sterk!

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl