Zomervakantie tijdens corona: overzicht regels 4 populairste autovakantielanden

We zitten midden in het hoogseizoen. Grote kans dat je normaalgesproken rond deze tijd wordt bedolven onder exotische vakantiefoto’s van vrienden en collega’s. Dit jaar is dat net even wat anders. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders deze zomer helemaal niet op vakantie gaat. Degenen die het wel aandurven blijven relatief gezien dichtbij huis en pakken op grote schaal de auto. Voor de coronacrisis was 51% van de vakantiegangers van plan om de auto als vervoermiddel te nemen. Inmiddels overweegt 72% een autovakantie.  Maar waar naartoe? Naast een reis binnen Nederland, waar je de coronaregels inmiddels hopelijk kunt dromen, zijn België, Duitsland, Frankrijk en Spanje de populairste autovakantielanden onder Nederlanders. Daarom is het goed om te weten welke coronamaatregelen in deze (doorreis)landen van toepassing zijn.

België
België is onder Nederlanders een populair land voor een dagje uit of een weekend in de Ardennen. Toch is de kans groot dat je niet naar onze zuiderburen afreist om Manneken Pis in al zijn glorie te bewonderen. Voor veel Nederlanders is België namelijk niet de eindbestemming, maar slechts een doorreisland. Of je nou blijft of niet, het is hoe dan ook goed om te weten wat je aan coronaregels kunt verwachten. Er is de laatste week sprake van een lichte aanhoudende stijging van het aantal besmettingen in België. Hierdoor is het sinds kort verplicht om een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra en bijvoorbeeld musea. In restaurants en cafés is een mondkapje (nog) niet noodzakelijk.

Duitsland
In Duitsland zijn de coronaregels allemaal net wat complexer dan in België. Dat komt omdat deze kunnen verschillen per deelstaat. Sterker nog, de maatregelen kunnen zelfs op stadsniveau bepaald worden. Wil je precies weten wat de belangrijkste regels per deelstaat zijn? Bekijk dan dit overzicht van de Duitse regering. De site is in het Duits. Zo kun je gelijk je kennis van de taal even opfrissen. In alle winkels is een mondkapje verplicht. Let wel op: de autobestuurder moet in Duitsland herkenbaar zijn en mag dus geen mondkapje in de auto dragen.

Frankrijk
La douce France, bij uitstek het populairste land onder Nederlanders voor een autovakantie. In Frankrijk geldt sinds 20 juli een mondkapjesplicht in alle openbare gebouwen. De reden hiervoor is dat er een stijging van het aantal besmettingen in Parijs en in het departement Mayenne gaande is. Hoewel voor Frankrijk nog steeds een ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s) reisadvies geldt, zijn de eerste ‘voorzichtige tekenen’ dat het coronavirus weer oplaait te zien. Opletten dus. Opvallend is verder dat 1 meter afstand houden in Frankrijk voldoende is. Een verschil met de Nederlandse 1,5 meter dus. Handig om te weten als je toevallig een meetlint bij je hebt.

Spanje
Ook in Spanje dreigt een tweede coronagolf op te laaien. Er zijn zelfs weer plaatselijke lockdowns gaande. Vooral in gemeenten in Catalonië probeert de regering er alles aan te doen om nieuwe uitbraken in te dammen. Zo is er aan de inwoners in en rondom Barcelona gevraagd om de komende twee weken alleen het huis te verlaten voor werk, boodschappen of om te sporten. In Segrià en voor de kuststrook van La Mariña-Lugo geldt inmiddels een ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen) reisadvies. Ook is er in behoorlijk wat regio’s een mondkapjesplicht ingesteld. Dit betekent dat het dragen van een mondkapje altijd verplicht is. Zelfs wanneer er wel afstand gehouden wordt. Die afstand is in Spanje 2 meter. Hoe streng de maatregelen zijn, verschilt dus per regio. Houd daar rekening mee.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl