Zeldzame waterrietzanger in de Eendragtspolder

Zuidplas – Vogelaars uit het hele land kwamen in augustus massaal naar de Eendragtspolder om een glimp op te vangen van de zeldzame waterrietzanger. De populatie van dit zangvogeltje is door het verdwijnen van zijn geschikte broedbiotoop sinds de 20e eeuw met meer dan 90% achteruit gegaan, waardoor hij internationaal erg zeldzaam is geworden. In de periode zijn ze onderweg naar hun overwinteringsgebieden in Afrika, waarbij de Rottemeren een erg gunstig tussenstation blijkt te zijn!

Het lijkt er op dat de waterrietzangers de Rottemeren jaarlijks gebruiken als tussenstation om op te vetten! Nu al 3 jaar achter elkaar worden er meerdere vogels waargenomen in de Eendragtspolder, waar ze graag door de rietstroken en kruidenrijke oevers heen scharrelen.! Erg bijzonder, want deze toch wel verborgen rietvogel laat zich maar weinig zien. Het opvallende is dat ze regelmatig boven in het riet zitten te zingen en het lijkt erop dat vooral de jonge mannelijke waterrietzangers dan druk bezig zijn met oefenen. Wanneer ze dan in het voorjaar weer aankomen in de zeggemoerassen in Oost-Europa weten ze met hun zangkunsten de mooiste vrouwtjes te scoren!

De waterrietzanger herkennen is nog een hele kunst. Maar, voor de oplettende vogelaars is het met een beetje oefening goed te doen. Zo heeft de waterrietzanger in tegenstelling tot onze eigen rietzangers een prachtige dikgelijnde zwarte tekening op de rug. Daarnaast heeft hij zeer grote wenkbrauwstrepen en loopt er een schitterende gele band over zijn kruin.

Door beschermingsprojecten in de broedgebieden van de waterrietzanger is er gelukkig weer hoop voor de soort! Het is dan ook te hopen dat we hem de komende jaren weer iedere zomer mogen verwelkomen in de Rottemeren!

Uit de boswachterblog van Boswachter Jonathan Leeuwis

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl