Winter 2021 in Zuidplas, in tegenstelling tot die in 1963

Foto Louis Bekker

Zuidplas – Even qua gevoel terug in je gedachten naar de koudste winter van de 20ste eeuw in 1963. De sneeuwval en de gevoelstemperatuur van -18 graden, die ons te wachten staat, doet mij denken aan die echte koude winterperiode in 1963.

Drie wintermaanden van december tot en met februari vroor het bijna elke dag en de eerste sneeuwstorm begon al in november, de wind bleef heel lang vanuit het oosten komen en daarmee werd de extreme koude lucht aangevoerd. Rond de Kerstdagen was het IJsselmeer dichtgevroren en werden we verwend met zware sneeuwstormen met huizenhoge sneeuwhozen. Die vorstperiode zorgde voor de beroemde Elfstedentocht op 18 januari 1963 bij een temperatuur tot -21 graden. En wie herinnert zich de winnaar Reinier Paping niet, die  na ruim tien uur in Leeuwarden aankwam, hallucinerend en onderkoeld.

Ter vergelijking: veel huizen waren niet zo geïsoleerd zo als nu. Geen spouwmuren met isolatie en geen dubbelglas, CV ketels in woonhuizen werden pas na 1965 toegepast en Isoleren en dubbelglas van huizen werd pas na de oliecrisis in 1973 toegepast.

In de bouw kon door de extreme koude niet gewerkt worden en veel bouwvakkers waren langere perioden ‘uitgevroren’ en zaten zonder werk thuis. Trouwens dat gold voor alle werkzaamheden die in de buitenlucht uitgevoerd moesten worden.

En niet alleen het IJsselmeer was bevroren ook een groot deel van het zeewater bij de kust, de branding van de Noordzee, was bevroren. Dat leverde unieke plaatjes op, die we daarna niet meer gezien hebben.

De coronatijd is een periode van afzien, maar dat was de winter in 1963 ook. Met alleen een kolen of olie kachel in de huiskamer om een beetje warmte te creëren. Door de vorst waren ‘bloemen‘ op de ruiten heel normaal in je slaapkamer en was een warme kruik onontbeerlijk om in slaap te komen.

Dus wat gaat de winter ons deze week brengen, zo erg als in 1963 zal het niet meer worden en daarnaast zijn velen van ons er heel goed tegen bestand met de CV in huis en de warme kleren die we tegenwoordig kunnen kopen. Dus kunnen we genieten van de mooie uitdagingen die de winter ons brengt deze week en wellicht nog iets langer.

Door Louis Bekker Â