Wethouders Midden-Holland vragen in Den Haag om meer geld voor Jeugdhulp

Wethouders Bunnik en Boere overhandigen kopie brief aan kamerlid René Peters

Zuidplas/Gouda – De Goudse wethouder Michiel Bunnik bracht gistermiddag samen met collega wethouder Ria Boere van gemeente Krimpenerwaard een brandbrief naar Den Haag. De wethouders vragen hiermee aandacht voor de oplopende tekorten voor de jeugdhulp, waardoor de financiële situatie van gemeenten onhoudbaar is geworden. Regiogemeenten Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen ondersteunen de actie.

Sinds 2015 is er een nieuwe wet en zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Voor de taken die hierbij horen ontvangen zij een bedrag van het Rijk. Dit bedrag is al jaren onvoldoende om de kosten die gemeenten maken te dekken. In de brief aan minister Ollongren presenteren de gemeenten niet alleen hun ‘factuur’. Ze doen ook een serieuze oproep om de problemen rond de huidige wetgeving aan te pakken, zoals het duidelijker begrenzen welke hulp voor wie nodig is. Een kopie van de brief is overhandigd aan tweede kamerlid René Peters, woordvoerder jeugdzorg van het CDA.

Wethouder Michiel Bunnik: “Sinds de overgang van de jeugdhulp naar gemeenten ziet Gouda, net als veel andere gemeenten in ons land, een flinke stijging van de kosten. Als het kabinet niet bereid is om gemeenten tegemoet te komen, dan heeft dat directe gevolgen voor onze inwoners en voor de leefbaarheid in onze stad. Denk aan bezuinigingen, uitstel van onderhoud en wachtlijsten. Dat mogen we niet laten gebeuren”.

Wethouder Ria Boere: “Jeugdhulp is nu puur een uitvoeringstaak waarbij de gemeente mag betalen, maar nauwelijks grip heeft op de toegang en de doorgeleiding. Feitelijk staat hiermee je portemonnee open en halen anderen het geld eruit.”

Wethouders Bunnik en Boere overhandigen kopie brief aan kamerlid René Peters