Wat kunnen we bezichtigen op Open Monumentendag in Zuidplas?

Zuidplas – Open monumentendag op 12 en 13 september zal met betrekking tot de Covid-19 maatregelen in 2020 anders zijn dan de andere jaren. Maar de ‘monumenten en bezienswaardigheden’ zijn er wel en zeker een bezoek waard of (aan de buitenkant) te bekijken tijdens een wandel- of fietstocht in Zuidplas.

Vanaf 8 september is een boekwerkje te verkrijgen bij de bibliotheken in Zuidplas met fietsroutes, andere activiteiten en openingstijden in Zuidplas. Hierbij alvast een overzicht van alle bijzondere locaties die op de ‘Open monumentendag’ te zien of te bezoeken zijn.

Moordrecht:
Oudheidkamer ‘Het Weeshuis

Historische Vereniging Moordrecht

Westeinde 1
De grafkelder familie Drost-IJserman Westeinde (naast nr 280)
Toren van de Hervormde Kerk Kerkplein 12
Rooms Katholieke Kerk Oosteinde 23
DIJ Beeldentuin Tuin- voormalig weeshuis – Westeinde
Snelle Sluis Schielandse Hoge Zeedijk West 20
Nieuwerkerk aan den IJssel:
Oudheidkamer in boerderij ‘Nooit Gedacht’

Historische Vereniging Nieuwerkerk

’s-Gravenweg 6
Hervormde Kerk Kerkgang 3
Gele brug over de Ringvaart Dorpsstraat
Steenovens ‘Klein Hitland’ Hitlandselaan 3-7
Molen ‘Windlust’ Kortenoord 3
Leefgoed De Olifant Groenendijk 325, Ver-Hitland
Geertruidahoeve (momenteel een bouwval) 1ste Tochtweg 25
Laagste punt in Europa -6,76 meter Zuidplaspolder- Parallelweg Zuid 213
Zevenhuizen:
Oudheidkamer ‘Ons Verleden’

Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle

Eind van de  Tweemanspolder bij de gele vlag
Hervormde Kerk Dorpsstraat 170
Remonstrantse Kerk Dorpsstraat 139
Jachthuis ‘Jolly Duck’ Korenmolengat 2
Zevenhuizer Verlaat Rottekade (bij nr 1)
Molenviergang Molenviergang 4
Hoeve ‘Wei en bouwlust’ Noordeinde 63
Korenmolengat Korenmolengat 2 – Tweemanspolder
 
Moerkapelle:
Hervormde Kerk (en toren) Dorpsstraat 15
Boerderij ‘Stolpenburg’ Herenweg 54
Molen ‘de Oorsprong’ Rottedijk 14

 

In Zevenhuizen is een korte wandeling uitgezet langs een aantal historische en bijzondere plekken, die liggen aan het eind van de Tweemanspolder, het vertrekpunt is aan het eind van de Tweemanspolder bij de gele vlag van Open Monumentendag.

In het voormalige jachthuis “The Jolly Duck” in Zevenhuizen hielden In de laatste weken van WOII meerdere geallieerde neergeschoten vliegers zich schuil, waaronder een Amerikaanse boordschutter van een neergehaalde Libarator B24 bommenwerper. Vijf dagen voor het einde van de oorlog werd het huis door de Duitsers overvallen. Bij het vuurgevecht dat volgde kwam de Amerikaan en een Nederlander uit het verzet om het leven. Na de oorlog heeft het jachthuis de naam ‘The Jolly Duck’ gekregen van het neergestorte vliegtuig.

In Nieuwerkerk zal bij de molen Windlust op Kortenoord een straatorgel voor de muzikale noot zorgen met ’s middags om 13:00 uur een bezoek van wethouder Jan-Willem Schuurman in verband met het 15 jaar bestaan van Molen Windlust. En de Beeldentuin van Leefgoed de Olifant aan de Groenendijk is open t/m 13 september met o.a. een XXLreplica van de houten kruiwagen van de Stenenkruisters.

In Moordrecht is vanaf 12.00 uur de DIJ Beeldentuin te bezoeken en om 14.30 uur is er een muzikaal samenspel van het carillon, trompet en piano te beluisteren op het Kerkplein.

De boekwerkjes met de fietsroutes en de andere activiteiten zijn, tijdens openingstijden, vanaf 8 september te verkrijgen bij de bibliotheken in Zuidplas en zijn op 12 september aanwezig op de ‘thuisbases’ van de historische verenigingen in Nieuwerkerk en Moordrecht en op de andere locaties waar activiteiten zijn.

Aanmelden voor een bezichtiging: 

In de boekjes worden ook de verdere bijzonderheden vermeld over openingstijden en aanmelden voor bezichtiging van de verschillende activiteiten.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl