Verdachte van huiselijk geweld uit Zuidplas in tijdelijke vrijheid

Zuidplas/Den Haag – Een man van Chinese afkomst en afkomstig uit Nieuwerkerk aan den IJssel mag na ca negen maanden cel onder voorwaarden (waaronder een enkelband) zijn proces in vrijheid afwachten. Dat bepaalde de rechtbank afgelopen vrijdag in Den Haag.

Volgens het OM terroriseerde verdachte Xiaowen W. (39) twaalf jaar lang zijn gezin stelselmatig met huiselijk geweld in de periode van 2007 tot en met 2018.

Naast het ernstig mishandelen van zijn vrouw bedreigde hij zijn kinderen met de dood en is hem ook doodslag ten laste gelegd voor het dichtknijpen van de keel van zijn dochter.

Volgens zijn advocaat is er minder bewijs voor het huiselijk geweld en de intensiteit en frequentie is niet eenduidig aangegeven door de slachtoffers, ook is doodslag niet bewezen omdat de dochter zelfs niet flauw viel en het dichtknijpen van de keel heel kort duurde.  

Een uitspraak van Xiaowen W. ‘Ik zat fout en weet dat ook”

Het OM pleitte tegen de vrijlating. Volgens de officier van het OM  is het niet ongewoon dat slachtoffers van huiselijk geweld dat later wat bagatelliseren. Maar zou de samenleving het zeker niet begrijpen als de verdachte nu een vrij man zou zijn, ook al krijgt hij een enkelband.

Onder de voorwaarden voor de tijdelijke vrijlating hoort dat Xiaowen W. zich moet laten behandelen en krijgt hij een locatie- en contactverbod. Ook is er schijnbaar gokken’ in het spel, want dit is voor hem verboden. Als verdachte zich niet aan de voorwaarden houdt, bestaat de kans dat hij in voorarrest teruggeplaatst wordt.

De inhoudelijke gerechtelijke behandeling is op 28 augustus.

De rechter oordeelde vrijdag dat het persoonlijk belang van de verdachte in dit geval na negen maanden hechtenis mag voorgaan. Xiaowen W. wordt op 15 juni vrijgelaten.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl