Veel vragen nog over het Middengebied

Zuidplas – Nu het plan van de 8000 woningen in het Middengebied naar buiten is gebracht, zijn er ondanks de doordachte details in het plan natuurlijk nog veel vragen. Hoe zit het met de ontsluiting straks van het 5de dorp? Voor Corona stonden er elke dag files op de A20 en de A12 en was het bij het in de file bij samenkomen van de twee wegen bij Gouda  een strijd om daar doorheen te komen op weg naar b.v. je werk.

Met de komst van 8000 woningen en uitbreiding van de twee bedrijventerreinen in Zuidplas zal dat alleen maar erger worden, want de ontsluiting van het dorp zal via de N219- A12 gaan en de afslag bij Moordecht op de A20. Er zal gestreefd worden naar gebruik van openbaar vervoer en fietsgebruik, maar als de verkeersdrukte op de A12 en A20 na corona weer terug komt, zoals er voor, zal dat tot nog grote opstoppingen gaan leiden en zullen deze wegen ook aangepast moeten worden.

Vijftig procent van de nieuwe woningen in het 5de dorp moeten ‘betaalbaar’ zijn, dat is een ruim begrip want uit onderzoeken blijkt dat de huizenprijzen de afgelopen jaren gemiddeld met 7% per jaar zijn gestegen en een nieuwbouwwoning kost momenteel zo’n 380.000 euro.

Hoe zal de prijsontwikkeling zijn over drie tot vijf jaar als de eerste woningen gebouwd gaan worden. Zijn ze dan nog wel betaalbaar? Om dit toch te bereiken moeten projectontwikkelaars bijvoorbeeld anders gaan denken en niet elk woningblok uniek (en daardoor duurder) maken, maar meer van hetzelfde en bv ook de woningen voorzien van dezelfde installaties om ze goedkoper te maken.

De gemeente heeft nog geen werkgroep van onafhankelijke en zelfstandige deskundigen aangesteld om omgevings-bouwtekeningen te bekijken in het kader van praktisch woongebruik en levensloopbestendigheid en duurzaamheid, het is ook nog niet duidelijk of die werkgroep er wel zal komen.

Het 5de dorp wordt voor een groot deel gebouwd op de z.g. kreekrug in het gebied en ligt daardoor niet op het laagste punt, maar op ca min 4,5 meter i.p.v. ca min 7 meter zeeniveau.

Bij een dijkdoorbraak zal het 5de dorp volgens berekeningen 24-36 uur later onder water komen te staan dan het gebied er omheen. Blijft de vraag of het nog steeds verantwoord zal zijn om in dit gebied 8000 extra woningen te gaan bouwen?

Het 5de dorp krijgt een eigen basis voorzieningenniveau, maar zal dat genoeg zijn? Moeten de nieuwe inwoners dan toch aansluiten bij bestaande (voetbal)verenigingen of gaan zwemmen in bestaande zwembaden in de andere dorpen? Dan krijgt het toch weer de uitstaling van een nieuwe woonwijk in plaats van een zelfstandig dorp.

Op 21 april wordt het Masterplan Middengebied Zuidplaspolder behandeld in de gemeenteraad.

Door Louis Bekker