Routekaart voor vissen in Schieland en de Krimpenerwaard

Foto: Vele gezichtenvandezevenhuizerplas.nl

Regio – Zo vrij als een vis in het water? Een vis die van het ene naar het andere water zwemt, komt heel wat hindernissen tegen. Om dat makkelijker en veiliger te maken, zorgt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) in het beheersgebied voor vispassages. Via vistrappen en visvriendelijke stuwen, sluizen en gemalen kunnen (trek)vissen veilig in hun leefgebied zwemmen, of naar hun paai- of opgroeiplaats. En dat is belangrijk voor een goede visstand en draagt ook bij aan een goede waterkwaliteit.

ROUTEKAART, aannemende dat Vissen niet kunnen lezen, heeft HHSK toch een routekaart voor de vismigratie gemaakt. Hierop staan de routes die trekvissen zwemmen en alle vispassages in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard. De online kaart is interactief en staat bomvol weetjes. Zo staat er bijvoorbeeld bij elke vispassage hoe HHSK ervoor zorgt dat vissen een vrije doorgang hebben, hoe dit technisch werkt, welke vissen zoal passeren, enzovoort.

Het belang van vrije migratie van trekvissen krijgt extra aandacht op zaterdag 24 oktober, de wereldvismigratiedag. Voor meer informatie zie link

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl