Reiziger weet de trein weer te vinden, maar forens blijft thuis

In augustus hebben veel mensen de weg naar de treinen van NS weer teruggevonden, maar het thuiswerken zorgt ervoor dat we nog ver van het aantal reizigers van voor de coronatijd zitten. Dat is de voorzichtige eerste conclusie van een analyse van de reizigersaantallen.

Half maart zakte het aantal reizigers in rap tempo tot een dieptepunt in april. Op sommige dagen werd slechts negen procent van het aantal treinreizen gemaakt, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarom werd de dienstregeling aangepast. Sinds 1 juni zijn mondkapjes verplicht in de trein, maar hoeft een reis niet meer noodzakelijk te zijn. Dat zorgde ervoor dat het aantal reizigers gestaag omhoog ging.

Vakantie
In de vakantieperiode zette die groei door. De trein kon weer gebruikt worden voor een uitje of een bezoekje aan familie of vrienden. Vooral de weekenden gingen beter. Gemiddeld werd de helft van het aantal treinreizen weer gemaakt, in vergelijking met vorig jaar in dezelfde periode. Op sommige momenten zagen we dat meer dan tweederde van de reizen weer gemaakt werden.

De laatste dagen van augustus zagen we ook doordeweeks weer een opleving, met soms meer dan de helft van de reizigers die weer terug is. Maar dat was nog steeds in vakantietijd voor een groot deel van Nederland.

Thuiswerken
Nu is de vakantie voorbij. Voorgaande jaren zagen we het aantal reizigers per dag dan fors toenemen tot zo’n 1,3 miljoen per dag, maar niet dit jaar. Het absolute aantal reizigers per dag blijft licht stijgen, maar in vergelijking met vorig jaar blijft het nog fors achter. “We zien nu tussen de 40 en 45 procent van het normale aantal reizigers”, zegt Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur. “Het is nog steeds vooral vrijetijdsverkeer. Reizigers die om een zakelijke reden de trein pakken of om van huis naar het werk te komen, zien we veel minder in de trein.”

NS is blij dat mensen de trein weer weten te vinden voor vooral vrijetijdsverkeer en dat we laten zien dat treinreizen veilig en verantwoord is. “Maar dat mensen goed gehoor geven aan de oproep om thuis te werken, betekent wel wat voor onze inkomsten. En dat blijft nog wel even zo.”

De spits
Mede door de afspraken over spreiding die OV-bedrijven met onderwijsinstellingen hebben gemaakt, zien we nu een ander dagpatroon. De spits is wat vlakker. In de ochtend- en avondspits zien we ongeveer een derde van het normale aantal reizigers terug. In de daluren is dat ongeveer de helft.

NS blijft zich inzetten om de reizigers meer te spreiden over de dag. “Juist nu is het belangrijk om drukte te voorkomen.”

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl