Overlast ratten aangepakt met geurpalen in Zuidplas

Zuidplas – De gemeente Zuidplas start een pilot met geurpalen om de overlast van ratten in de gemeente aan te pakken. Op een aantal zogenaamde probleemlocaties worden deze geurpalen geplaatst, maar de gemeente roept ook haar inwoners op om mee te helpen door geen etensresten op straat te gooien en zakken voor plastic niet te vroeg buiten te hangen.

Pilot met geurpalen tegen ratten
Het bestrijden van ratten is aan steeds strengere regelgeving gebonden. Het algemeen gebruik van gif is verboden en onder strikte voorwaarden toepasbaar. Gemeente Zuidplas is, buiten de inzet van voorlichting en preventie, continu op zoek naar alternatieven vormen van bestrijding.
Op een aantal locaties binnen de gemeente is daarom een pilot gestart met het plaatsen van zogenaamde geurpalen.

De geurpalen bevatten het middel Tupoleum, bestaande uit etherische oliën. Deze oliën stoten een langdurige geur af die ratten afgeschrikt en laten wegtrekken uit bebouwde gebieden. Het middel is voor zowel mensen als dieren niet giftig, volledig onschadelijk voor de gezondheid en niet gevaarlijk voor de bodem en het grondwater (100% biologisch afbreekbaar).

De geurpalen hebben een bereik van circa 15 meter en hebben geen direct effect op huisdieren.
De keuze van de plaatsing is afhankelijk van de omgeving, hierbij te denken aan gevoeligheid van vandalisme maar ook niet op plaatsen waar veel kinderen komen zoals speeltuinen.

Voorkomen van ratten in de woonomgeving
Ratten eten vooral etensresten. En waar mensen wonen worden etensresten weggegooid. Denk aan een restje patat, een half-opgegeten boterham of een appelklokhuis die op straat, in het park of over een balkonrand wordt weggegooid. Maar een afvalzak die naast de afvalcontainer staat trekt ook ratten aan.

Ratten knagen door plastic, metaal, hout en beton op zoek naar voedsel. Daardoor kunnen ze behoorlijk veel overlast veroorzaken. Verder kunnen ratten dragers zijn van virussen en bacteriën (bijvoorbeeld de ziekte van Weil en paratyfus). Ratten vormen daardoor een risico voor de gezondheid van mensen en huisdieren.

Wat kunnen inwoners doen?

Ook inwoners kunnen helpen om het aantal ratten in woongebieden terug te dringen en geven de volgende tips:

  • Laat geen voedsel buiten de woning liggen, zoals voer voor huisdieren, kippen e.d.
  • Voer geen brood e.d. aan de vogels/eenden. Ratten worden door het voedsel aangetrokken.
  • Gooi geen eten of etensresten op straat of over het balkon. Met etensresten kunnen wellicht nog een maaltijd koken (meer informatie op www.voedingscentrum.nl) of gooi het bij het GFT-afval.
  • Zet geen afval los naast de (ondergrondse) afvalcontainer.
  • Sluit vuilniszakken goed af.
  • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels.