Ondernemersfonds Zuidplas in oprichting

Zuidplas – Drie ondernemersverenigingen, die in het teken van samenwerking een initiatiefgroep hebben gevormd, zijn eind 2020 een traject gestart om een ondernemersfonds te gaan opzetten in Zuidplas.  

Ondernemers in Zuidplas zijn georganiseerd in drie sterke overkoepelende verenigingen en diverse gebiedsorganisaties. De initiatiefgroep constateerde dat het organiserend vermogen van ondernemers in Zuidplas een impuls nodig heeft en het investeren in collectiviteit is volgens de initiatiefgroep noodzakelijk om op termijn sterker uit de crisis te komen. 

Naar voorbeelden in andere gemeenten zoals bv in Gouda, wil men een Ondernemersfonds Zuidplas oprichten met als gevolg een vrije financiële positie voor en door ondernemers. Een fonds dat de ondernemers in staat zal stellen te investeren in  gezamenlijke ambities en belangen.

Zuidplas is een veelzijdige gemeente met veel ruimte voor ondernemerschap. In de vier kernen zijn vele interessante bedrijven gevestigd. In 2021 staat daarom voor de drie ondernemersverenigingen (initiatiefgroep) in het teken van samenwerking. In februari 2021 is een start gemaakt met het informeren van de eigen leden alsook de niet-georganiseerde bedrijven en non-profitorganisaties.

Over het ondernemersfonds Zuidplas wil de initiatiefgroep met de gemeenteraad in gesprek gaan, want de initiatiefgroep vindt het belangrijk dat de raad van hen direct hoort hoe belangrijk dit fonds voor de ondernemers, Economie en werkgelegenheid van Zuidplas zal zijn. De komst van een ondernemersfonds veronderstelt tevens een vertrouwensrelatie tussen de initiatiefgroep en de gemeenteraad.

Toelichting: Voor het instellen van een ondernemersfonds is de hulp van de gemeente nodig. De gemeente int de bijdragen van de ondernemers en sluist deze door naar een speciaal hiervoor opgerichte stichting. Een ondernemersfonds kan alleen opgericht worden met toestemming van de gemeenteraad en voor activiteiten die voortvloeien uit het Ondernemersfonds is vaak een nauwe samenwerking met de gemeente nodig.

Belangrijke voorwaarde is dat het fonds niet in de plaats komt van activiteiten of voorzieningen van de gemeente. Het wordt een extra voorziening in Zuidplas.

Zie ook eerdere berichtgeving op Dichtbij

Door Louis Bekker