Met mooi weer zitten we graag op of in het water

Er komen weer warme dagen aan en dan zoeken we graag verkoeling op of in het water. Surfen, roeien, kajakken, met een vlot varen, zwemmen: lekker actief zijn met water. Vooral Suppen (Stand up Paddling) is nu je-van-het.

Maar hoe schoon is het buiten zwemwater eigenlijk? De afgelopen 30 jaar wordt er steeds meer water gezuiverd. Ongezuiverd water komt niet meer in het oppervlaktewater terecht, maar dat wil niet zeggen dat er niet allerlei bacteriën in zitten. De graadmeter voor de kwaliteit van het binnenwater, om dit aan te wijzen als geschikt zwemwater is een controle op de E, colibacterie (poepbacterie) en intestinale enterokokken.

Daarnaast kan er ‘Blauwalg’ voorkomen, dit is een bacterie die je gewoon kan zien in het water en levert al gauw een waarschuwing op in de vorm van een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod. Warme periodes worden nogal eens afgesloten met flinke plensbuien, ga dan even niet zwemmen, want dan komt bijvoorbeeld hondenpoep en het overstorten van het riool in één keer terecht in het oppervlaktewater.

Naast zwemmen in het binnenwater, zijn ook de zee en de stranden erg in trek om met mooi weer naar toe te gaan. Twee belangrijke tips, kijk uit voor stromingen, veroorzaakt door zandbanken, die alsmaar opschuiven, Het water zoekt dan een uitweg en er ontstaat een soort gat (zogenaamde muien) waar het water met veel kracht naar toe stroomt en zwemmers meetrekt de zee in, en die daardoor in nood komen.

Tip2: houdt de vlaggen in de gaten en eventuele waarschuwingsborden. Een rode vlag betekent “Niet zwemmen, zeer gevaarlijk’. Een gele vlag “Pas op en blijf waakzaam’

Een oranje windzak ‘Pas op, gebruik geen drijfmiddelen en let op de aflandige windrichting’

Door Louis Bekker 

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl Â