Meer zoet water voor land- en tuinbouw en de natuur langs de Rotte

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving? Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl

Vanaf deze week is de nieuwe waterinlaat bij de Leuvekolk in Rotterdam klaar voor gebruik. Deze waterinlaat van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) gaat zorgen voor de toevoer van vers, zoet water. Daarvan profiteren zowel planten, dieren als mensen in de binnenstad én in het buitengebied.

De Leuvekolk is een uitloper van de Rotte, ten noorden van de Blaak. Voor de inlaat is een bestaande, ongebruikte leiding van 1 meter doorsnee – gelegen onder de Blaak en Plein 1940 – gerepareerd. Een extra zoetwaterinlaat is nodig, omdat de Nieuwe Waterweg is verdiept.

Vanaf de Noordzee komt het zoute zeewater nu verder de rivier op. De extra inlaat bij de Leuvekolk gaat open wanneer de rivier vanuit het binnenland zoet water aanvoert. Zo komt er in periodes van droogte meer zoet water beschikbaar voor de land- en tuinbouw en de natuur verderop langs de Rotte.

Ook de waterkwaliteit in de Leuvekolk zelf gaat erop vooruit. Nu staat het water stil en hoopt er vaak kroos en vuil op. Voortaan wordt het water beter doorgespoeld, waardoor planten, vissen en andere diertjes beter gedijen. Samen met de andere partijen zet HHSK hiermee een stap naar verser, schoner water in de binnenstad van Rotterdam.

De waterinlaat maakt deel uit van een complete metamorfose van de Leuvekolk. Zo komt er ook een vispassage, waarmee vissen tussen de Nieuwe Maas en de Rotte kunnen trekken.

Leuvekolk is een van de projecten uit het programma Rivieroevers. Hierbij werken de gemeente Rotterdam en diverse partners samen om de Rotte en de Nieuwe Maas aantrekkelijker te maken voor recreatie.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl