Landelijke verkiezingen en aanplakborden in Zuidplas

Zuidplas – Nog drie weken voor de landelijke tweede-kamer verkiezing op 17 maart en sommige aanplakborden zijn al het doelwit van ‘overenthousiaste’ partijleden die over de affiches van de andere politieke partijen heen plakken.

 

Maar is dit nu de manier om stemmen te verkrijgen? De indruk is dat het niet getuigt van respect voor de andere politieke partijen. En kun je dat dan straks wel van een politieke partij verwachten als het land geregeerd moet worden.

 

In Nederland kan regeren alleen door samenwerking en het afsluiten van commitments en dat zou moeten beginnen op de aanplakborden.

 

Het overplakken is geen nieuw verschijnsel, al sinds heugenis wordt er driftig overgeplakt in de verkiezingsweken. Erg duurzaam is het natuurlijk niet, al dat gekleurde papier en stijfsel.

Intussen kleurt bovenstaand oranje bord al weer meer naar rood door een poster van de SP en is het wachten op de andere overplakkers.

Vermoedelijk zijn het ook niet de aanplakborden die de strijd grotendeels beïnvloeden.

In wezen is het een verouderd middel, want de strijd speelt zich tegenwoordig vooral af in de sociale media. Met 37 politieke partijen om uit te kiezen, zijn de aanplakborden ook veel te klein voor alle affiches. En laten we eerlijk zijn, als je ziet dat een bord, zoals hierboven helemaal is overgeplakt, dan geeft dat eerder een impuls om niet op die partij te stemmen, vanwege de dominantie die door deze handeling wordt uitgedrukt.

Hieronder een foto van een ander aanplakbord in Zuidplas dat nog niet al te veel is overgeplakt. Het lijkt erop dat de oranje affiches hier op waren, nadat het andere bord was volgeplakt?

Ter informatie: Op maandag 15 en dinsdag 16 maart kan in alle gemeenten in een aantal stemlokalen vervroegd worden gestemd, speciaal voor kiezers die als gevolg van het coronavirus tot de risicogroepen

 

Door Louis Bekker