Houtstook veroorzaakt meer vervuiling dan aangenomen

Zuidplas – Houtkachels en -haarden zijn vervuilender dan eerder werd aangenomen. Uit eenĀ  nieuwe rekenmethode van het RIVM komt dat door houtstook 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland wordt veroorzaakt. In eerste instantie ging men van 10 procent uit.

Een jaar geleden heeft de gemeente Zuidplas het schoneluchtakkoord getekend met 35 andere gemeenten en staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat)

Als vervolg op het akkoord heeft deĀ  gemeente een voorlichtingscampagne op websites, sociale media en borden langs de kant van de weg uitgevoerd, waarin aandacht is gevraagd om ā€˜verstandigā€™ te stoken. Op dagen dat een stookalert (vanuit RIVM) is afgekondigd, heeft de gemeente inwoners hierop geattendeerd via de sociale media.

Een onderdeel van het schoneluchtakkoord is het opstellen van een uitvoeringsplan met de omliggende gemeenten en de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), dit plan ligt na een jaar nog op de vergadertafel en wordt met de regiogemeenten ambtelijk en bestuurlijk besproken.

Voor het uitvoeringsplan kijkt men naar mogelijke acties, die voortkomen uit de uitkomsten van landelijke projecten enĀ pilots. Zo zijn er landelijke ontwikkelingen voor het meten van overlast door houtrook. Verder worden in pilots de mogelijkheden voor houtstookvrije wijken verkend. Wanneer deze onderzoeken en projecten voor gemeenten toepasbare adviezen en maatregelen opleveren, dan zullen die ook in Zuidplas bespreekbaar gemaakt worden door de gemeente. Daarnaast is er de verwachting dat de ā€˜Toolkit Overlast van houtstookā€™ van deĀ  overheid zal worden vernieuwd.

De gemeente Zuidplas heeft recent inwoners geconsulteerdĀ over houtrook en bekijkt nog of hier bruikbare ideeĆ«n uit naar voren zijn gekomen en of die kunnen worden omgezet in actiepunten.

Over de methode van berekening van de uitstoot van fijnstof neemtĀ de gemeente geen standpunt in, maar vindt het zorgelijk dat houtstook een nog groter aandeel lijkt te hebben in luchtverontreiniging dan eerder aangenomen.

Door voorlichting te geven en het bespreekbaar maken van de problemen als gevolg van houtstook probeert de gemeente in eerste instantie de ā€˜welwillende stokerā€™ te bereiken, die bereid is in zijn stookgedrag aan te passen en rekening te houden met de omgeving.

Echter binnen de huidige regelgeving en met bestaande meet- en rekenmethodes is het nog niet eenvoudig om minder welwillende stokers aan te pakken. Hiervoor blijft de gemeente de landelijke ontwikkelingen volgen en staat ze in beginsel positief tegenover de inzet van nieuwe instrumenten voor bemiddeling, toezicht, handhaving.

In 2020 zijn er in Zuidplas 12 klachten geweest over houtstook. Omdat er nauwelijks regelgeving is om juridisch op te kunnen handhaven, werd in een enkel geval aan een handhavingstraject gewerkt. In alle andere gevallen zijn de houtstokers proactief geĆÆnformeerd over juist stookgedrag.

Met de nieuwe meting van de uitstoot van houtstook geeft de gemeente Zuidplas aan dat de voorlichting hierover nog meer aandacht behoeft. Om in de toekomst aan het schoneluchtakkoord te kunnen voldoen in Zuidplas is dit zeker nodig en wacht de gemeente op de landelijke ontwikkelingen omtrent houtstook om hier ook toe te kunnen passen.

Ter informatie: Met name mensen met luchtwegproblemen als astma en COPD ondervinden last van houtstook. Sinds 1 januari 2020 mogen alleen nog maar kachels worden verkocht die aan nieuwe normen voldoen, waaronder een maximale uitstoot van 40 milligram fijnstof per kubieke meter.

Door Louis Bekker