Kerstbox van Nationaal Ouderenfonds voor ouderen en Breicafé Zuidplas

Foto Breicafe Zuidplas

Zuidplas – Al zeventien jaar organiseert het Nationaal Ouderenfonds kerstdiners voor eenzame ouderen. Dit uitje, dat voor velen een waardevolle en gezellige ontmoeting is, kon dit jaar vanwege het coronavirus helaas niet doorgaan. Met de feestelijke Kerstbox biedt het Nationaal Ouderenfonds een mooi alternatief.

Het Breicafé Zuidplas is regelmatig actief voor het Nationaal Ouderenfonds en heeft van het fonds ook Kerstboxen gekregen om bij de ‘Brei en Haak dames’ in Zuidplas te bezorgen. Zij waren blij verrast!. De brei en haak activiteiten in de Meander in Nieuwerker aan den IJssel liggen momenteel stil, maar de dames van het Breicafé gaan thuis gewoon door en elke zes weken halen Ria en Nico Kemp de gehaakte en gebreide spulletjes  op en brengen die naar diverse goede doelen.

Dit jaar worden duizenden ouderen in Nederland verrast met een kerstbox aan de deur, waaronder ouderen in Nieuwerkerk aan den IJssel In de box zit alles om kerst thuis zo gezellig mogelijk te maken. Iets lekkers, een cadeautje, een persoonlijk geschreven kerstkaart en een uitnodiging voor een speciale online kerstshow.

De plaatselijke coördinatoren konden op veilige afstand de box bezorgen en een praatje maken om op deze manier deze mensen een hart onder de riem te steken.

Bijna 70% van de ondervraagden uit het ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds geeft aan de feestdagen met minder mensen te vieren dan normaal en 25% slaat dit jaar zelfs alle feestdagen over. Het decembergevoel moet vooral voortkomen uit kerstversiering in huis, het draaien van kerstmuziek en ook de kerstkaart blijkt dit jaar extra populair. De meeste ouderen berusten zich in een rustige kerst, maar een deel geeft ook aan zich angstig te voelen en vreest nog lang niet af te zijn van het virus. Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds “Wij hopen met de kerstkaartenactie en de Kerstbox toch iets van dit gevoel weg te nemen bij de ouderen en ze even een lichtpuntje te bezorgen in deze tijd.”

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich samen met partners, donateurs en vrijwilligers in voor een samenleving waarin geen enkele oudere zich eenzaam hoeft te voelen. De activiteiten zijn laagdrempelig en gericht op ontmoeting. Zo helpen zij ouderen om op een actieve manier ouder te worden. Ook stimuleren ze de samenleving om een leeftijdsvriendelijke omgeving te zijn. Want ouder worden doe je samen!

Door Louis Bekker