Jeugdklimaattop 2020 op de middelbare scholen in Zuidplas 

Zuidplas – De gemeente Zuidplas heeft in samenwerking met de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) dit jaar een Jeugdklimaattop georganiseerd voor de middelbare scholen in Zuidplas. De eerste editie van de klimaattop stond in het teken van energiebesparing. Het Comenius College en het Thorbecke Nieuwerkerk gingen met elkaar de uitdaging aan en groepjes leerlingen hebben challenges bedacht en op video opgenomen.

Behalve een vakjuryprijs konden de deelnemende scholen ook een publieksprijs winnen. Meer dan 1700 stemmen werden er uitgebracht op de vier challenges, die ze op film maakten om vrienden, vriendinnen, leeftijdsgenoten en andere mensen te stimuleren om energie te besparen of duurzamer te leven.

Op het Comenius College maakten ze challenges over fietsen en mondkapjes en op het Thorbecke werden het challenges over zwerfafval en kleding.

Op 11 november, tijdens de digitale jeugdklimaattop werden de winnaars bekend gemaakt door wethouder Jan Verbeek en ging de publieksprijs naar de challenge over kleding van het Thorbecke Nieuwerkerk en de vakjury prijs was voor de challenge met de mondkapjes van het Comenius College.

Het winnende team van het Comenius College mag met een professionele regisseuse op pad om te leren hoe zij hun idee van de mondkapjes daadwerkelijk kunnen verfilmen. Wellicht ontstaat daaruit een filmpje dat heel Nederland overgaat.

Tijdens de jeugdklimaattop streden de leerlingen ook tegen elkaar tijdens een digitale quiz, die gewonnen werd door Tijn, een leerling van het Comenius college

Door Louis Bekker