Informatiebijeenkomst Regionale Energie Strategie in Zuidplas

Zuidplas – Op 9 juni vanaf 20:00 uur organiseert de gemeente Zuidplas een digitale informatiebijeenkomst over de Regionale Energie Strategie (RES). Via de RES wordt bepaald hoe de gemeente Zuidplas in de nabije toekomst zich zal aanpassen aan het nieuwe energienetwerk en wat de gevolgen hiervan zijn voor de inwoners en de bedrijven.

Deze week werd bekend dat de regio Midden-Holland, waarbij Zuidplas is aangesloten van plan is om 67 grote windturbines te gaan plaatsen en 544 hectare beschikbaar wil stellen voor zonnepanelen. Op 9 juni hopen we van Wethouder Jan Verbeek te horen hoeveel daarvan in de gemeente Zuidplas is gepland. Als deze plannen doorgaan zal het aanzicht van de gemeentes in de regio Midden-Holland en in Zuidplas waarschijnlijk sterk veranderen. Het principe van ‘not in my backyard’ zal met deze aantallen niet haalbaar zijn.

Verder staat nog de vraag open: voor welke warmtebronnen wordt gekozen? Welke aanpassingen zijn nodig m.b.t. het energienetwerk? Niet onbelangrijk: wat gaat het kosten? Doel van de RES is om in Nederland gezamenlijk de CO2-uitstoot sterk te verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95%.  Om maatregelen uit het Klimaatakkoord te realiseren zetten overheden, inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties er samen de schouders onder. De energietransitie stopt niet bij de gemeentegrens. 30 energieregio’s in Nederland werken hierin samen. Meer informatie op: https://www.npres.nl

 

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl