Groeten uit Zuidplas

Zuidplas/Gouda – Het is een warme dag. Ik ben vanochtend op mijn fiets gestapt voor een ontdekkingstocht, op zoek naar het hart van Zuidplas. Hoe kenmerkt de gemeente zich? Wat is er te zien in de dorpen? En: valt er iets te shoppen in Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Moerkapelle of Zevenhuizen?

De feiten op rij
De gemeente Zuidplas is nog jong en uit een vrijwillige fusie ontstaan op 1 januari 2010. Op 1 januari 2019 telde de gemeente 42.762 inwoners en op Wikipedia lees ik ook dat in Zuidplas het laagste punt van Nederland te vinden is. Ik lees over Moordrecht dat er een monumentale watertoren staat die ik graag wil zien en Zevenhuizen grenst aan een geweldig natuurgebied. Nieuwerkerk aan den IJssel staat bekend om zijn steenfabrieken en de naam ‘Moerkapelle’ duidt op de aanwezigheid van ‘een kapel of kerkje aan een moeras’ (bron: Wikipedia); ik ben benieuwd hoe dit er vandaag de dag uitziet.

De straatjes van Moordrecht
Ik passeer bungalowpark Klein Moordrecht en camping de IJsseldreef en slinger door het groen over landweggetjes, met de kerktoren van Moordrecht in het vizier. In het centrum bevinden zich twee grote bloemenzaken, een opticien en een restaurant bij de kerk. Er is een nieuwbouwdeel voor de dagelijkse boodschappen. Het centrum van Moordrecht is klein, met steile straatjes en schattige oude huisjes. Ik vraag de weg naar Nieuwerkerk aan de IJssel en wordt verwezen naar de lange dijk tussen de twee dorpen. Helemaal aan het begin van de dijk doemt ‘ie op tussen twee fantastisch grote eiken: de watertoren van Moordrecht. Hij is magisch: veel licht, veel rechte lijnen, en prachtige symmetrisch. Een eyecatcher voor Moordrecht.

Artikel gaat veder na de foto

De bruggen van Nieuwerkerk aan den IJssel
Het polderlandschap tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel is groen en uitgestrekt. Ik passeer boerderijen, industrieterreinen, paarden, schapen, skaters, het Hoogheemraadschap en word, onder de spoorbrug door, het centrum van Nieuwerkerk in geleid. Wil je hier winkelen, dan kan dat wat uitgebreider dan in Moordrecht. Winkelcentrum Reigerhof kun je, als je dat wil, met een compleet nieuwe garderobe verlaten. Reigerhof ligt in een woonwijk en is modern en van alle gemakken voorzien. Omdat ik graag iets wil zien van het ‘oude’ Nieuwerkerk wordt me de weg gewezen naar de Kerklaan. Langs water en bruggen beland ik in het oude centrum het van dorp, waar ik een ijsje kan eten, waar een modezaak en een babyhuis gevestigd zijn en waar ik ‘Bourgondisch’ kan uitpakken met serviezen, kazen, azijn en olijfolie.

Artikel gaat veder na de foto

De velden van Moerkapelle
De omgeving van Moerkapelle kenmerkt zich door uitgestrekte velden, waar op dit moment de bloem van de aardappelplant in bloei staat. Het centrum is klein, met de gezichtsbepalende Hervormde Gemeente op een verhoogd plateau in het midden van het hoofdstraat door het dorp. Wil je uitgebreid winkelen, dan is Moerkapelle daar niet de plek voor. Er is wel een schattige Farm Shop vol landelijke producten, een bakker met ‘Moerkapelse Meiden’ in zijn assortiment en je kunt borrelen en feesten bij ’t Wapen van Moerkapelle.

Artikel gaat veder na de foto

De wateren van Zevenhuizen
In het centrum van Zevenhuizen vormt zich een flinke rij voor de vishandel op de hoek. Er is gezellige bedrijvigheid in de Dorpsstraat: restaurant De Viergang nodigt gaten uit op het terras te komen zitten, er is een Kruidvat, een meubelzaak en een bouwmarkt. Zevenhuizenaars kunnen hier boodschappen doen, er zijn meerdere opties voor een hapje of een drankje en je lekke band kan geplakt worden. Maar Zevenhuizen is ook interessant vanwege zijn prachtige plassen en meren en recreatiepark De Koornmolen vormt een mooie uitvalsbasis om te varen, te wandelen of te picknicken.

Artikel gaat veder na de foto

Ik kom vandaag niet thuis met tassen vol met schatten na een dagje winkelen, maar met zadelpijn, een doos kersen en een rode wangen. Ik heb geleerd dat Zuidplas zijn heel eigen charme heeft: met veel groen, met kleine (winkel)straatjes, met kerken en bruggen. Een dagje toerist in eigen regio… Groeten uit Zuidplas!

Door Jessica Vlastuin uit Gouda

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl