GroenLinks maakt zich zorgen over vertraging sanering gifbelt Krimpen a/d IJssel

Krimpen a/d IJssel – GroenLinks Zuid-Holland maakt zich zorgen over een nieuwe vertraging in de sanering van het voormalige EMK-terrein in Krimpen a/d IJssel.

GroenLinks Statenlid Robert Klumpes: “Dit is misschien wel het meest vervuilde stukje grond van Nederland. Een litteken in het verder zo mooie Krimpenerwaard.  Het wordt echt tijd, dat hieraan iets gebeurt.”

Al veertig jaar ligt er ruim 5,3 hectare grond braak ingekapseld tussen damwanden om de vervuiling binnen te houden. Het betreft hier zeer schadelijke en zelfs kankerwekkende stoffen in zeer hoge concentraties.

Door stijgend waterpeil wordt ondertussen druk gezet op de wanden die het terrein scheiden van omliggende rivieren, waarin gezwommen en gerecreëerd wordt. Het sterk vervuilde water moet daarom worden weggepompt.

Klumpes: “Dit duurt nu al geruime tijd. Het heeft ondertussen al zo’n 10 miljoen Euro gekost, alleen al om de huidige status quo te handhaven.

Onlangs is er weer een poging gewaagd om de grond te saneren, maar die is weer opgeschort. De vervuiling in de grond bleek nog hoger dan gedacht, de damwanden worden kwetsbaar bij het afgraven en de afgegraven grond kan nergens heen. Inmiddels heeft dit geleid tot vragen van GroenLinks aan Gedeputeerde Staten. Ook GroenLinks kamerlid Suzanne Kröger heeft vragen gesteld aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ook Wouter van Blanken van GroenLinks Krimpen a/d IJssel houdt angstvallig de situatie in de gaten. Van Blanken: “Gelukkig heeft de Provincie Zuid-Holland te kennen gegeven, dat ook zij van mening is, dat de huidige situatie moet worden beëindigd.”

Klumpes beaamt dit: “De Provincie heeft beloofd ons van de vorderingen op de hoogte te houden. Wij zullen dit kritisch blijven volgen.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl