Frisse en kleurrijke beplanting in Valkendaal

Nieuwerkerk – Terwijl we momenteel met een flinke periode van droogte kampen, was dat een paar maanden geleden wel anders bij het inplanten van een bewonersproject aan de Valkendaal in Nieuwerkerk aan den IJssel.

In zeer natte omstandigheden werd dit project uitgevoerd, waarbij bewoners en medewerkers regelmatig wegzakte in de modder. Dit leidde tot een hoop hilariteit, maar ondanks deze omstandigheden toch tot een mooi resultaat. Want dat was uiteindelijk de bedoeling van de bewoners die vorig jaar contact zochten met Kleurrijk Buiten met de vraag of het binnenplein kleurrijker gemaakt kon worden. Het binnenterrein was op dat moment voorzien van nette, maar eenzijdige beplanting. Verder ervaarde de bewoners een gevoel van onveiligheid door de dichtheid en de hoogte van deze beplanting. Met de bewoners werd gebrainstormd over een nieuwe invulling van dit binnenterrein. Vanuit de bewoners was de wens om een diversiteit aan kleurrijke beplanting aan te brengen, zodat er een prachtig kleurenpallet zou ontstaan, waarmee ook een bijdrage geleverd kon worden aan het verbeteren van de leefomgeving van insecten. Daarnaast was er een wens om paden tussen de plantvakken aan te leggen, waardoor de bergingen van de bewoners beter bereikbaar werden. Om te voorkomen dat dit ten koste zou gaan van het groen, werden de plantvakken verbreed en daardoor bleef het totale oppervlakte aan groen hetzelfde. En niet onbelangrijk de bewoners verklaarde dat ze na herinrichting van dit terrein het onderhoud voor hun rekening zouden nemen.

Uitvoer
Met de wensen van de bewoners zijn we in overleg met de gemeente gegaan. De gemeente was erg te spreken over het idee en de betrokkenheid van de bewoners en dachten goed mee om dit initiatief mogelijk te maken. Als Verheij Integrale groenzorg werkte wij het idee verder uit in een plan, waarbij alle wensen een plek kregen. Als beplanting is gekozen voor lavendel, vlinderstruiken, prunus, spierstruiken, bruidsbloemen en hersthooi. Na definitief akkoord van de gemeente kon een datum geprikt worden om samen met de bewoners de beplanting er in te zetten. Allereerst werden door Verheij de voorbereidende werkzaamheden gedaan, zoals het verwijderen van de huidige beplanting en het aanbrengen van nieuwe grond. Om de bomen te plaatsen moesten er flinke gaten gegraven worden en bij het plaatsen van de bomen zat er dan ook menig medewerker vast die tot grote hilariteit van de rest, uit de modder getrokken moest worden. Maar ook de bewoners hadden hier mee te maken bij het inplanten van de vele planten, maar dat mocht de pret niet drukken. Vele handen maakten licht werk en dit project tot een succes. Helemaal leuk was het bedankje wat de bewoners gemaakt hadden en waar alle lol nog even aan bod kwam.

Resultaat
In de afgelopen maanden is de beplanting steeds verder aan het uitlopen en wordt de kleurrijke diversiteit steeds zichtbaarder. We wensen de bewoners veel plezier bij het genieten hiervan en tevens succes met onderhouden van deze mooie strook. Wilt u uw omgeving ook groener en kleurrijker maken, neem dan contact met ons op via 06-57 78 52 11 of c.lock@verheijbv.nl

Tekst en foto: kleurrijkbuiten.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl