Eikenprocessierups, minder meldingen van overlast

In 2020 zijn er tot nu toe veel minder meldingen van overlast geweest door de eikenprocessierups dan in 2019. Waarschijnlijk door onder meer betere voorlichting en preventieve maatregelen van gemeenten, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Het centrum geeft aan dat het opvallend is dat burgers zich veel meer bewust lijken van de aanwezigheid en gezondheidsrisico’s die samenhangen met de processierups.’ Het aantal meldingen van nesten is namelijk nog steeds flink, maar de aanwezigheid van eikenprocessierupsen leidt dus tot veel minder klachten dan vorig jaar.

Er zijn meerdere factoren die kunnen verklaren waarom de overlast tot nu toe minder groot is. Vorige zomer zorgde de combinatie van hitte en wind voor extreme weersomstandigheden die gunstig waren voor de rups. Dat leidde tot extra overlast. De temperatuur ligt momenteel weliswaar even hoog, maar de rups is een stadium verder in zijn levenscyclus.

Ook schrijft het centrum dat gemeenten, provincies en andere beheerders extra alert zijn, juist door de ervaringen van vorig jaar. ‘Ze namen maatregelen en hebben geïnvesteerd in (preventieve) bestrijding en voorlichting aan burgers.

Er is dus reden voor optimisme, aldus het kenniscentrum. ‘Ook al kan harde wind ervoor zorgen dat nesten en brandharen verwaaien en alsnog hinder en klachten veroorzaken. Het actieve overlastseizoen eindigt wanneer de rups zich voor de laatste keer verpopt in september. Daarna verschijnen de vlinders die nieuwe eitjes gaan afzetten’

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl