Digitaal participatieplatform Maak Zuidplas van start

Zuidplas – De gemeente timmert al flink aan de weg met digitale participatie en het organiseren van digitale participatiebijeenkomsten. Door de strenge coronamaatregelen is deze ontwikkeling versneld. Vandaag is daar het participatieplatform www.maakzuidplas.nl bij gekomen: inwoners – maar ook ondernemers en maatschappelijke instellingen – kunnen via dit platform reageren, meedenken en meedoen over allerlei projecten en plannen.

Wethouder Jan Willem Schuurman: “Ik ben trots op deze ontwikkeling naar digitale participatie. Het is een mooie aanvulling op alle andere fysieke en offline vormen van participatie. Met deze rijke mix stellen we zo veel mogelijk inwoners in staat om te reageren, mee te denken en mee te doen: jong, oud, werkend, niet werkend, mindervalide en juist ook inwoners die niet zo handig met computers zijn. Het platform is namelijk heel gemakkelijk in gebruik. We willen iedereen de kans geven een stem te laten horen.”

Maak Zuidplas heeft alles in huis om online participatie – van informeren tot reageren, adviseren en coproduceren (samen doen en ontwikkelen) – slim en efficiënt te organiseren. Denk aan stemmen, waarderen, reageren en nog veel meer andere mogelijkheden. En dat kan over allerlei onderwerpen, zoals de (her)inrichting van een weg, straat of wijk en bouwprojecten. Inmiddels is gestart met een eerste participatieactie. Op 2 locaties – de Boslaan en Esse Zoom Laag – kunnen kinderen meedenken over de speelplaatsen in hun buurt. Ze kunnen via een aparte pagina die specifiek voor hen toegankelijk is op www.maakzuidplas.nl, stemmen op hun favoriete speeltoestellen en ontwerpen. Nu het platform ‘live’ is kan elke inwoner in Zuidplas de website bezoeken.

Het digitale participatieplatform komt niet in de plaats van formele inspraakrondes. Die blijven natuurlijk gewoon bestaan. Het platform is met name bedoeld om inwoners te informeren over plannen en projecten en hen de mogelijkheid te geven hierop te reageren en mee te denken. Zodra het mogelijk is, gaat de gemeente ook weer fysieke bijeenkomsten organiseren, zodat dit platform naast alle andere participatiemogelijkheden bestaat.

Testfase: luisteren, leren en verbeteren
Het eerste jaar is een testfase waarin het platform telkens wordt aangevuld en vernieuwd. We gebruiken die periode ook om te luisteren, te leren en het platform te verbeteren. Op dit moment staan in het platform de projecten en plannen waarop nu gereageerd kan worden. Maar over een paar weken kunnen daar ook weer andere projecten of plannen in staan. Houd de site www.maakzuidplas.nl dus in de gaten!