Arriva voorziet bussen van kuchschermen in Zuid-Holland Noord

In de regio Zuid-Holland Noord worden deze maand de bussen van Arriva voorzien van een kuchscherm bij de chauffeurscabine. Door deze schermen stappen reizigers weer voor in de bus, zodat ze daar kunnen inchecken of contactloos kunnen betalen. Omdat Arriva nu nog in de installatiefase zit, komt het voor dat reizigers in de ene bus wel voor mogen instappen en in de andere nog niet. Het is voor de reizigers dus even extra opletten of de voordeur of achterdeur opengaat bij de haltes.

Door de aanwezigheid van kuchschermen en het openen van de voordeur, is er weer persoonlijk contact tussen de chauffeur en de reiziger. Daarnaast bevordert het openen van de voordeur de natuurlijke ventilatie in de bus.

Start inbouw
Begin oktober is Arriva gestart met de inbouw van kuchschermen in alle bussen. Die inbouw wordt in de verschillende remises van Arriva in Zuid-Holland Noord uitgevoerd. De voorste rij stoelen blijft niet beschikbaar voor reizigers. Op die manier blijft de afstand tussen chauffeur en passagiers gewaarborgd.

Onderzoek TNO
Alle OV-bedrijven besloten aan het begin van de coronacrisis om reizigers alleen via de achteringangen te laten in- en uitstappen. Door het afsluiten van de voordeur en de eerste rij stoelen, konden buschauffeurs voldoende afstand houden van reizigers en hun werk verantwoord uitvoeren. OV-NL gaf onderzoeksinstituut TNO enkele maanden geleden opdracht om onderzoek te doen naar het effect van kuchschermen. TNO concludeerde in haar onderzoek dat het aanbrengen van een kuchscherm de verspreiding van grote druppels via hoesten en niezen minimaliseert, én het mogelijk maakt de voordeur van bussen verantwoord te openen. Voor de chauffeur neemt daarnaast ook het risico op blootstelling via de kleine zwevende druppelkernen (aerosolen) aantoonbaar af.

Over Arriva Nederland
Arriva Nederland is onderdeel van Arriva Group, waar Deutsche Bahn eigenaar van is. Arriva verzorgt personenververvoer en is actief in veertien Europese landen. In Nederland telt Arriva zo’n 5.500 medewerkers. Je komt ons tegen in de provincies Drenthe, Flevoland, Fryslân, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland. Naast trein- en busvervoer varen we samen met Koninklijke Doeksen de Waterbus in Zuid-Holland en zijn we actief in de Nederlandse touringcarbranche onder de naam Arriva Touring. Arriva Touring verzorgt ook het vervoer op Amsterdam Airport Schiphol.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl