Ambassadeurs Zuidplas Aardgasvrij de straat op

Zuidplas – Een comfortabel huis is een goed geïsoleerd huis dat niet tochtig of vochtig is. Maar hoe weet je nu of jouw huis goed geïsoleerd is? In december volgden een aantal ambassadeurs van Zuidplas Aardgasvrij de cursus Warmtefoto’s maken met een Infraroodcamera. Deze maand zijn zij op straat te vinden om vast te oefenen. In februari / maart scannen ze de huizen van de mensen die graag willen weten of hun huis ‘energie lekt’.

Ook het huis van wethouder Jan Verbeek fungeerde als oefenmateriaal. “Het is heel goed dat deze foto’s worden gemaakt. Je kunt nu precies zien waar energie verloren gaat. De volgende stap is het isoleren van die plekken. Isoleren houdt niet alleen de warmte binnen, maar ook tocht en vocht buiten. En dat geeft een gezond binnenklimaat. We kunnen roepen dat we onze huizen moeten isoleren, maar het is natuurlijk mooi als je ook ziet waar dat echt nodig is.” In de film kijkt Wybe Zijlstra, een van onze ambassadeurs, waar het huis van de wethouder energie lekt.

Infraroodfoto
De afgelopen maanden konden de inwoners van Zuidplas zich opgeven voor het laten maken van een infraroodfoto van hun huis. Ondertussen hebben bijna 150 mensen zich opgegeven voor zo’n scan. Eind januari inventariseren wij alle inzendingen. Samen met de ambassadeurs, die de cursus hebben gevolgd, plannen we de scans in. Iedereen kan tot 1 april met de scan een gratis telefonisch advies op maat aanvragen bij het Duurzaam Bouwloket, telefoonnummer 072 7433956. De medewerkers van het Duurzaam Bouwloket kijken mee welke stappen als eerste kunnen worden gezet, welke subsidies beschikbaar zijn en welke aannemers betrouwbaar zijn.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelden kan nog tot 1 februari via duurzaam@zuidplas.nl met vermelding van naam, telefoonnummer en adres.

Meer informatie is te vinden op www.duurzaamzuidplas.nl