Aardwarmte in Zuidplas?

Foto rijksoverheid.nl

Zuidplas – Nu Eneco en Shell Geothermie bezig zijn met het in kaart brengen van het aardwarmtepotentieel in de ondergrond van de regio Rotterdam, wordt het extra interessant om de ontwikkeling van duurzame geo-warmte-energie te volgen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een vergunning afgegeven waarmee onderzoek kan worden gedaan naar aardwarmte in Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Lansingerland, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas.

In Rijswijk is men op dit gebied al verder, want vorig jaar is daar het ‘Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG)’ geopend. Het RCSG is een fieldlab waar aardwarmteprojecten op ware schaal getest kunnen worden. En het fieldlab biedt bedrijven en andere organisaties om onderzoek naar aardwarmtewinning te doen.

RCSG is een belangrijke deelnemer in de energietransitie van Nederland, want om naar geothermische putten in Nederland te gaan boren is kennis nodig. Uit onderzoek is al gebleken dat er ca 700 geothermische putten in Nederland mogelijk zijn. Maar daar is nog veel onderzoek voor nodig.

Gebruik van aardwarmte zal belangrijk worden in de klimaattransitie. Daarom heeft de gemeente Rijswijk samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Energie Beheer Nederland, Provincie Zuid-Holland en TNO het RCSG opgericht.

In Rijswijk is momenteel een ondiepe put om daarin testen te kunnen uitvoeren. Op termijn zal dit een diepe put worden om aardwarmte te winnen voor de verduurzaming van Rijswijk. Dit fieldlab  biedt de mogelijkheid om de kennis over aardwarmte te delen en tegelijkertijd ook om praktijkproeven te kunnen doen.

Ook in Zuidplas zal aardwarmte in de toekomst waarschijnlijk gaan bijdragen aan het duurzaam maken van de warmtenetten. Het is een belangrijke optie om woningen en gebouwen zonder aardgas te kunnen verwarmen.

Maar voor het zover is, moet er nog veel in kaart gebracht worden, moeten er afspraken met afnemers gemaakt gaan worden, is de technologie nog (deels) in ontwikkeling en belangrijk zal zijn ‘wat gaat het kosten?’

Intussen is de gemeente Zuidplas bezig met het opstellen van een Transitievisie Warmte (TVW) waarin moet worden aangegeven hoe de wijken in de gemeente in de toekomst overgaan van aardgas naar duurzame energiebronnen.

De gemeente Zuidplas organiseert op dinsdag 6 april om 20.00 uur een online  informatiebijeenkomst over de Transitievisie warmte. Te volgen via ‘zuidplas.nl en live vergaderingen volgen’

Voor meer info over aardwarmte zie link

Door Louis Bekker