Gronden voor 5de Dorp aangewezen door gemeente Zuidplas

Zuidplas- In de Staatscourant heeft de gemeente Zuidplas in het kader van de Wet voorkeursrecht gemeenten (WvG) bekend gemaakt dat besloten is om gronden nabij de Knibbelweg, Zuidelijke Dwarsweg, Tweede Tochtweg, Derde Tochtweg, Vijfde Tochtweg, Bredeweg, Middelweg in Zevenhuizen en Moordrecht en de gronden bij de Grote Esch, Zuidbaan en de Noord Ringdijk in Moordrecht voorlopig aan te wijzen. De aangewezen gronden worden momenteel agrarisch of bedrijfsmatig gebruikt. 

Dit middengebied (ook wel 5de dorp genoemd) is in de nabije toekomst bedoeld voor de uitbreiding van de gemeente Zuidplas met ca 4000 woningen. De aanwijzing heeft tot gevolg dat wanneer eigenaren van die gronden deze wensen te verkopen, die dan eerst aan de gemeente te koop aangeboden moeten worden.

Binnen drie maanden moet de gemeenteraad de voorlopige aanwijzing van de percelen bestendigen. Belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van vier weken, ingaande op 26 maart en tot en met 22 april, hun mening (zienswijze) over het raadsvoorstel te geven.

Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de raad van de gemeente Zuidplas, ter attentie van mevrouw J. Vendeloo, postbus 100, 2910 AC Nieuwerkerk aan den IJssel, onder vermelding van ‘Zienswijze wet voorkeursrecht gemeenten Zuidplaspolder”. Een mondelinge zienswijze kan worden ingediend door een afspraak te maken met mevrouw J. van Vendeloo, telefoonnummer 0180-330300.

Naast het indienen van zienswijzen bij de raad kunnen belanghebbenden in de komende  periode ook rechtstreeks bezwaar maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift kan tot en met 6 mei 2021 aan het college van de gemeente Zuidplas, t.a.v. de commissie bezwaarschriften, Postbus 100, 2910 AC Nieuwerkerk aan den IJssel worden toegezonden.

Indien een belanghebbende bezwaar heeft ingediend kan hij/zij tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Den Haag, t.a.v. sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

Door Louis Bekker