Vogelgriepvirus duikt op, vogelopvangcentra zijn extra alert

Foto Wildopvang Delft e.o.

Een dodelijk vogelgriep virus rukt op in Nederland en is nu ook in Zuid-Holland aangetroffen, vogelopvangcentra zijn extra alert. In sommige natuurgebieden in Noord-Friesland heeft het virus vooral toegeslagen onder de ganzenpopulatie daar.  Vanuit de noordelijke provincies van het land worden al een week of twee berichten uitgestuurd van vogels in natuurgebieden die zijn overleden door het vogelgriepvirus. Het vogelgriepvirus is nu ook bij de dierenambulance in Leiden bij een gans vastgesteld, dus kunnen we aannemen zijn er meer vogels (ganzen) in Zuid-Holland besmet zijn.

Nu het vogelgriepvirus hier is vastgesteld, neemt de vogelopvang in Zuid-Holland extra maatregelen. Zo gaat de deur op slot voor bezoekers en moeten de vogels in quarantaine. Ook het personeel neemt extra veiligheidsmaatregelen. Alle vogels in de opvang moeten 14 dagen in quarantaine en worden dus ook niet uitgezet.

In oktober kwam er al een landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, die nog steeds van kracht is. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

De wildopvang Delft en omstreken heeft intussen een aantal vogels getest, deze vogels hebben ‘verdachte symptomen’, maar de testuitslagen zijn nog niet binnen. De vogelopvang in Delft is extra alert. Volgens de dierenambulance in Mijdrecht is deze vogelgriep “een soort Parkinson”, waardoor vooral brandganzen een trillende nek krijgen en uit de lucht vallen.

Wees dus alert op symptomen van het vogelgriepvirus, ook in Zuidplas. Een inwoner meldde aan Dichtbij dat zij een eend rondjes zag draaien in de sloot. Dit kan heel goed een symptoom van het virus zijn. Vogelopvang en dierenambulance roepen mensen op de zieke en dode vogels in ieder geval niet aan te raken, want het vogelgriepvirus wordt door de ontlasting van de dieren verspreid.

Symptomen van het virus om op te letten: algehele duidelijke sloomheid, de dieren maken geen geluid meer, ademhalingsproblemen, plotselinge sterfte; zwelling en blauwkleuring van kam, lellen en poten; oogontstekingen en zenuwverschijnselen (zoals rondjes gaan draaien).
Het komt weinig voor dat mensen besmet raken met vogelgriep. Alleen wanneer je direct en intensief contact hebt met het besmette dier, kun je als mens geïnfecteerd worden. Wanneer iemand besmet is met vogelgriep, krijgt diegene dezelfde verschijnselen als bij een ‘gewone’ griep: koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten.

Ook het Centrum voor dierenhulpverlening van Gouda en omstreken is alert op signalen van het vogelgriepvirus bij gevonden zieke of dode vogels.

Door Louis Bekker