Langslepend recreatief hoofdpijndossier in Zuidplas

Zuidplas – Permanent wonen in een recreatiewoning in een recreatiepark is niet toegestaan in de gemeente Zuidplas, dat is duidelijk naar voren gekomen in het BNNVARA tv programma ‘Opstandelingen’ van Sophie Hilbrand op donderdagavond. Maar in de gemeente Moordrecht en later in de fusiegemeente Zuidplas is permanent wonen tot 2013 gedoogd. Met als gevolg dat vele bewoners van twee parken in Moordrecht daar een woning hebben gekocht. Volgens de makelaar was er geen bezwaar, de gemeente heeft de volledige woonbelasting geïnd op basis van de woz waarde van een ‘normale’ woning, en de bank gaf gemakkelijk een hypotheek af. Maar er is destijds door de gemeente geen ‘schriftelijke’ toestemming voor permanent wonen afgegeven.

In 2013 is door de gemeente de woz waarde van de recreatiewoningen gehalveerd en daardoor staan de bewoners nu met de rug naar de muur. Verkopen betekent een grote restschuld op de hypotheek en een woningmarkt voor goedkope huurwoningen is er niet.

De gemeente krijgt in haar beleid het gelijk van de rechter en is al zeven jaar bezig met handhaven, omdat de rechter wel heeft aangegeven dat de gemeente moet aantonen dat de bewoners er permanent wonen. Dat leidt tot onwaardig gedrag van zowel handhavers van de gemeente als bewoners en zorgt ervoor dat het dossier alleen maar pijnlijker wordt.

Ook de huidige wethouder Hordijk staat tegen de muur, want de gemeenteraad heeft al twee keer gestemd voor handhaven van het beleid en onlangs op 26 mei een nader onderzoeksvoorstel naar de toekomst van de recreatieparken in Zuidplas van de oppositie weggestemd.

Op de parken in Moordrecht zijn geen recreatievoorzieningen, dus is het in feite geen recreatiepark. De wethouder ziet als oplossing een aanvraag voor een zwembad e.d. van de beheerders, omdat de parken dan weer de functie van recreatie terugkrijgen. Maar daarmee is het probleem van de bewoners in zijn geheel niet opgelost, integendeel.

Waar zit nu de kern van het probleem voor de gemeente Zuidplas? Als de recreatiewoningen de status van woning krijgen gaat het aantal af van het te mogen bouwen van nieuwbouw woningen in Zuidplas en dus lijkt er tevens een financiële reden te zijn om zo vasthoudend het beleid te blijven volgen.

De overheid in Den Haag heeft destijds naar gemeentes aangegeven om permanent wonen tegen te gaan op recreatieparken. Dit landelijke beleid is gevolgd door de gemeente Zuidplas, zonder een oplossing te geven voor het jarenlange gedoogbeleid, de bewoners hebben destijds geen schriftelijke goedkeuring van de gemeente geëist en samen heeft dat nu geleid tot dit z.g. ‘hoofdpijndossier’.

Een lichtpuntje is dat er vanwege de grote woningdruk in de tweede kamer een motie is aangenomen om gemeenten vanaf 2021 permanente bewoning van recreatiewoningen toe te staan.

Wellicht dat dit een opening wordt voor de gemeente Zuidplas om het dossier volgend jaar een positieve wending te geven voor zichzelf en de gedupeerde bewoners, zodat dit dossier gesloten kan worden.

Terugkijken programma ‘Opstandelingen’: zie link

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl