Eindelijk… weer aan de slag! Maar wat is eigenlijk toegestaan?

Zuidplas – Met de persconferentie van afgelopen dinsdag is er opnieuw verandering op komst van de coronaregels, ook in Zuidplas. Eerder bleek al dat het nu al erg onduidelijk is welke activiteiten je nu wel en niet samen mag ondernemen. Dichtbij het nieuws stelde de gemeente Zuidplas hier vijf vragen over. De vraag is: mag dat?

  1. Stel je hebt een vrijwilligersorganisatie met een buitenterrein. Om de boel te onderhouden moeten er regelmatig mensen aanwezig zijn voor onderhoud. Er wordt 1,5 meter in acht genomen en de handen worden regelmatig gewassen. Mag dat?

Ja
Samenkomsten die noodzakelijk zijn voor voortgang van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties mogen met max. 100 personen doorgaan, op 1,5 m afstand van elkaar. Per 1 juni mogen ook meer mensen bij elkaar komen op 1,5 meter afstand.

  1. Voor het onderhoud aan een buurttuin zijn zeker drie personen tegelijk nodig, meerdere dagdelen in de week. Mag dat?

Nee
Dit valt onder het verbod op samenkomsten. In het beginsel kan dit ook op een andere manier worden georganiseerd, bijvoorbeeld door los van elkaar op verschillende momenten het onderhoud uit te voeren.

  1. Een vrijwilligersorganisatie uit Zuidplas wil graag weer fysiek overleg voeren, op kantoor. Dit met bijvoorbeeld vijf personen op 1,5m afstand van elkaar. Mag dat?

Nee
Er geldt een uitzondering voor bijeenkomsten en vergaderingen, maar alleen als die noodzakelijk zijn voor de voortgang van dagelijkse werkzaamheden. De overheid vraagt hiermee terughoudend te zijn. Wel raadsvergaderingen dus, maar minder belangrijke vergaderingen niet, zeker niet zolang die ‘op afstand’, via videoconference kunnen worden gehouden. Per 1 juni mogen binnen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, op 1,5m afstand van elkaar.

  1. Is een samenkomst toegestaan wanneer het gaat om sporten of religie, maar niet toegestaan in genoemde gevallen?

Ja
Samenkomsten zijn onder de huidige noodverordening in beginsel verboden. Er zijn een aantal uitzonderingen; sporten en religieuze bijeenkomsten zijn er daar twee van. Zij moeten zich ook weer houden aan strikte regels. Trouwens, ook voor kerkelijke activiteiten wordt gevraagd ze zoveel mogelijk online te organiseren. Per 1 juni worden de regels voor samenkomsten verder verruimd.

  1. Maakt binnen of buiten ontmoeten nog verschil?

Nee
Er wordt gesproken van ‘publieke ruimte’. Hieronder valt horeca, maar ook samenkomsten buiten. Per 1 juni worden de regels versoepeld, dan mogen mensen bij elkaar komen, mits op 1,5m afstand van elkaar. Ook voor thuis wordt gevraagd deze afstand aan te houden, zowel binnen, als in de tuin en op het balkon.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl