Zorgmedewerkers toch werkloos thuis

Henk Hijink (55)

Gouda – Even voorstellen:  Henk Hijink, woont in Gouda, 55 jaar en gediplomeerd Helpende. Hij heeft ruim 20 jaar zorgervaring in Den Haag, Scheveningen, Schoonhoven en Gouda. Daarvan heeft hij ruim 10 jaar voor Zorgpartners Midden-Holland gewerkt. In Gouda in bijna alle locaties en voor het laatst in De Hanepraij. Tot wederzijdse volle tevredenheid. Per 1 december vorig jaar kon hij gaan werken bij Domus Magnus in het Jozefpaviljoen. Hij aarzelde nog of hij weg zou gaan bij Zorgpartners, want hij had het daar echt enorm naar zijn zin, maar zijn afdelingshoofd stimuleerde de overstap en zei:  ‘doen, en als het je niet bevalt neem ik je gelijk terug’. Bij zijn vertrek kreeg hij zo maar ongevraagd een lovend getuigschrift mee van de Raad van Bestuur van Zorgpartners.

Het beviel niet bij Domus Magnus en na zijn proefperiode kon Henk per 1 januari weer gaan. Geen probleem, want hij had toch een mondelinge baangarantie bij Zorgpartners? Helaas, zijn toenmalig afdelingshoofd zat inmiddels ziek thuis en kon hem niet helpen, zei ze. ‘Daar sta je dan’, aldus Henk. Helaas werkt dat leuke afdelingshoofd inmiddels bij een andere zorgwerkgever. En toen kwam  de coronacrisis per 15 maart in 2020. Heftig. Henk heeft zich in mei  aangemeld bij het GHZ-ziekenhuis om te helpen. In grote dank kreeg hij twee dagen later bericht dat hij op de noodlijst staat voor extra zorgpersoneel om te helpen. Maar daarna heeft hij niets meer vernomen. Kennelijk niet nodig, aldus Henk.

En nu? Nu zit hij 12 maanden werkloos thuis op de bank. Als men de verhalen mag geloven – en wie doet dat niet – loopt de zorg in ons land op de tenen. Ziekenhuizen en zorginstellingen zoals verzorgings- en verpleeghuizen kunnen het werk niet aan, zo valt overal te lezen. Maar toch zitten veel zorgmedewerkers werkloos thuis. Zij solliciteren zich – net als Henk –  suf maar krijgen als antwoord dat er ‘op dit moment geen werk is’. Hoe dat kan is een raadsel.

En Zorgpartners Midden-Holland?  ‘Ik blijf daar solliciteren, want ik heb het er altijd heel erg naar mijn zin gehad. En ze zoeken daar nog bijna wekelijks medewerkers’

Afgelopen week stond het nog in alle landelijke kranten: op de noodkreet van de speciaal in het leven geroepen website ‘extrahandenvoordezorg.nl’ reageerden ruim 23.000 Nederlanders. Natuurlijk zullen van hen velen niet over de juiste diploma’s beschikken, maar toch werden van hen maar ongeveer 2.2.00 mensen aangenomen.


Foto: Lima Fotografie

Van ex-collega’s die nog af en toe of de borrel komen, hoort hij verhalen over de hoge werkdruk bij Zorgpartners. ‘Henk, we missen jou en jouw extra handen echt!’, krijgt hij steeds te horen.

Inmiddels heeft Henk weer diverse bij Zorgpartners gesolliciteerd, maar hij krijgt of geen reactie of een korte afwijzing zonder motivatie. ‘Twee maanden geleden kreeg ik opeens een leuke bevestiging voor een baan in de Savelberg en een uitnodiging voor een gesprek. Maar twee dagen voor dat gesprek werd ik afgebeld. De reden? Geen idee, een vreemd gesprek. Nooit meer iets vernomen. We hebben twee maanden geleden via de mail personeelszaken van Zorgpartners om een reactie gevraagd. Geen antwoord. Mijn partner heeft een vriendelijke brief gestuurd aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorgpartners. Geen reactie.

Henk en zijn partner Karel zijn geen mensen om bij de pakken neer te zitten. Dan jezelf maar verhuren als zorghulp thuis, bedachten zij. Via HENK HELPT kunnen oude(re) mensen die liever thuis blijven een beroep op hem doen om te komen helpen. Een soort particuliere thuiszorg. Tegen een bescheiden uurtarief. En wil je een warme maaltijd? Ook dat kan tegen betaling geregeld worden in de thuiskeuken van de beide mannen.
HENK HELPT is te bereiken via 0182-515929 of via 06-11065516. En via de mail henkhij@live.nl

En Zorgpartners Midden-Holland?  ‘Ik blijf daar solliciteren, want ik heb het er altijd heel erg naar mijn zin gehad. En ze zoeken daar nog bijna wekelijks medewerkers’ vertelt Henk.

Mocht dat niet lukken, dan kijkt Henk uit naar de toekomst. ‘’Wil de zorg mij niet meer? Ook goed. Als deze ellende achter de rug is en de detailhandel weer mensen zoekt is dat een optie. Ik heb jarenlang in chique winkels gewerkt in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In Den Haag hadden we zelfs prinses Margriet en koningin Maxima als klant. Dat was ook top werken!”.

Thuis hangen nog de uniformen die Henk droeg bij Zorgpartners en die hij niet mocht inleveren van zijn leidinggevende want ‘we vragen je toch nog terug, Henk’.