Wethouder door het stof na problemen jaarrekening gemeente

Het gemeentehuis van Gouda

Gouda – Wethouder Michiel Bunnik (financiën) heeft woensdagavond meegaand gereageerd op vragen van de gemeenteraad over de goedkeuring van de jaarrekening 2019. Het was de gemeente niet gelukt om de jaarrekening tijdig goedgekeurd te krijgen bij de accountant. Hierdoor kreeg de gemeenteraad het document verlaat voorgelegd. Gisteravond deden zowel de accountant als de wethouder hun verhaal voor de gemeenteraad. Wethouder Bunnik beloofde na een verzoek de zaak voor 1 december te evalueren.

De gemeente had aanvankelijk 29 mei ingepland voor de presentatie van de jaarrekening. Op het laatste moment werd het persmoment hiervoor afgelast en werd de presentatie vier weken verplaatst. Uiteindelijk presenteerde wethouder Bunnik de jaarrekening op 25 juni, maar met de boodschap dat het document op kleine punten niet was goedgekeurd door de accountant.

Veel vragen
De controleverklaring van de accountant zou pas een maand later worden afgegeven, op 25 juli. De reden voor de vertraging weidde de accountant aan een combinatie van omstandigheden. Enerzijds werd de informatie door de gemeente matig aangeleverd, waardoor er bij de accountant nog veel vragen leefden. Ook speelde de werksituatie in de coronacrisis een complicerende rol. Om de zaakjes op orde te krijgen is in de tussentijd een auditcommissie ingeroepen, waarin onder meer GBG voorman Jan de Koning plaats had.

Evaluatie
De gemeenteraad was bij vlagen kritisch over de gang van zaken. De wethouder reageerde toegeeflijk op de vragen van de raad en zei dat hij zo’n situatie ‘nooit meer wil zien voorkomen’. VVD fractievoorzitter Paul Ruijgrok vroeg de wethouder hierop of deze een evaluatie kon beloven. Wethouder Bunnik bevestigde dit; de evaluatie moet zijn gedaan voor 1 december 2020.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl