Volwassenenfonds Sport maakt sporten mogelijk voor Gouwenaars met een minimum inkomen

Gouda – “Sportverenigingen, sportmakelaars, sociaal makelaars en zorgverleners in Gouda zien al langere tijd dat een gebrek aan geld een drempel is voor mensen met een minimum inkomen om te sporten”, aldus wethouder Sport Michiel Bunnik. “We weten allemaal hoe belangrijk sport en bewegen is, zeker in deze tijd. Er zijn Gouwenaars die daar geen geld voor hebben, daarom ben ik blij dat we deze groep vanaf begin volgend jaar kunnen ondersteunen. Het stond al een tijd op mijn verlanglijstje, maar dankzij ons sportakkoord, is de regeling nu een feit.”

Volwassenenfonds
De gemeente sluit aan bij het landelijke Volwassenenfonds Sport & Cultuur, dat begin dit jaar werd opgericht. Stefan Hagebeek, coördinator in Zuid-Holland van het Volwassenenfonds kijkt uit naar de samenwerking: “Sporten draagt bij aan een gezond en gelukkig leven. We willen dit voor iedereen mogelijk maken, ook als er thuis minder geld is. Dankzij de samenwerking met de gemeente kunnen we nu ook van start in Gouda. Fantastisch!”

Steun uit de stad
Het initiatief is al een tijd een grote wens van het Goudse Kennisnetwerk Sport en Sociaal Domein. Meer dan twintig organisaties spraken hun steun uit voor de regeling. Wilma Neefjes van het netwerk: “Heel erg mooi dat de gemeente met een eenvoudige regeling komt om de kosten voor sportdeelname te verlagen voor volwassenen met een minimum inkomen. Ik ben er trots op dat we vanuit het kennisnetwerk deze regeling konden aanjagen. Natuurlijk blijven we actief betrokken bij de uitvoering, met als doel om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen!”

Een stad waarin iedereen kan meedoen
In Gouda leven zo’n 7.350 mensen van een minimuminkomen, bijna 5.800 daarvan zijn 18 jaar of ouder. Wethouder Bunnik: “Het gaat dus om een aanzienlijke groep Gouwenaars. De regeling draagt bij aan een aantrekkelijke en leefbare stad waarin iedereen kan meedoen. En dat is ook wat we in ons coalitieakkoord ‘Nieuwe Energie’ hebben afgesproken.” De wethouder ziet het initiatief bovendien als een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen het domein sport en het domein gezondheid van zijn collega wethouder Corine Dijkstra. De komende maanden worden de regeling en de voorwaarden verder uitgewerkt. De gemeente verwacht dat in het eerste kwartaal van 2021 de eerste aanvragen gedaan kunnen worden. In eerste instantie loopt de regeling tot de zomer van 2022, waarna er een evaluatie plaatsvindt.