Verbeterde geluidsmetingen in omgeving Schiphol

De 41 geluidsmeetposten rondom Schiphol gebruiken vanaf vandaag een slimmer algoritme dat geluid nauwkeuriger koppelt aan vluchten. Het algoritme is in staat om vlieggeluid beter te herkennen en te onderscheiden van achtergrondgeluiden van verkeer of het weer. Hiermee verbetert de informatievoorziening aan omwonenden en kunnen maatregelen om geluidsoverlast te verminderen beter geëvalueerd worden. 

Dat deze nieuwe manier van het meten van geluid succesvol is, blijkt uit de resultaten van een proef met drie geluidsmeetposten in Nieuw-Vennep, Spaarndam en Castricum. Schiphol deed daarmee in augustus en september 2021 zes dagen testen.

Geluid koppelen aan vlucht 
Het meten van vliegtuiggeluid gebeurt in 41 NOMOS-geluidsmeetposten die rondom Schiphol staan. Iedere meetpost bestaat uit een microfoon die op een mast van 6 tot 10 meter staat. In de eerdere situatie werd geluid boven een bepaald volume opgenomen, een zogenoemde drempelwaarde. Op die manier werden achtergrondgeluiden zoals passerende voertuigen of wind geen onderdeel van de geluidsopnames van het vliegverkeer. Die opname werd geanalyseerd en met behulp van radargegevens en geluidsprognoses kon daar een vlucht aan gekoppeld worden.

Het nieuwe, slimme algoritme werkt andersom. Het bevat informatie over vliegroutes en koppelt dit actief aan opnames onder de vliegroute om het geluid te bepalen, ongeacht het volume. Doordat het gemeten geluid gekoppeld is aan de vliegroute, is deze manier minder gevoelig voor weersomstandigheden en omgevingsgeluiden. Ook kan het gemeten vliegtuiggeluid beter worden vergeleken met het verwachte geluid. Uit de resultaten blijkt dat met deze nieuwe manier een vlucht makkelijker gekoppeld kan worden aan een specifieke geluidmeting. Hierdoor is NOMOS in staat meer vliegtuigpassages te registeren.

Meten van vliegtuiggeluid 
Vanaf 1 februari zullen alle geluidsmetingen met NOMOS worden uitgevoerd met een slimmere detectie van het vliegtuiggeluid. Via NOMOS online kunnen omwonenden en andere geïnteresseerden de data inzien. Ga naar NOMOS online.