Twijfelachtige eer: Gouda hoort in eens tot steden met besmettingshaarden

Gouda – Dinsdag, even na 16.00 uur zit de lokale pers bij burgemeester Pieter Verhoeve, geflankeerd door wethouder Michiel Bunnik, aan tafel om de situatie en de maatregelen rond de coronacrisis te vernemen.
Helemaal tegen de wens van beide bestuurders blijkt Gouda de laatste weken in één adem genoemd te worden met grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam als het gaat om een verontrustende stijging van het aantal corona besmettingen.

Premier Rutte benadrukte keer op keer het belang van de regionale verantwoordelijkheid en de leiding van de burgemeesters om de door den Haag uit uitgerolde aanpak uit te voeren. Zie hier een levend voorbeeld.

Een grafiek waarvan je niet blij wordt
Die kregen we als eerste onder ogen met twee uitschieters wat besmettingen betreft op 4 en 13 augustus en 133 in totaal. Tevens wordt zichtbaar dat ongeveer 45% van de corona meldingen komen van mensen in de leeftijd tot en met 35 jaar. Verhoeve constateert wel dat het aantal besmettingen wat aan het afvlakken is, maar het is nog te vroeg om te juichen.
Er blijken in Gouda drie soorten brandhaarden te zijn ontstaan:
– De besloten werkplaats van Promen
– Ouderen
– Besmettingen binnen de familie.
Onder de laatste groep wordt het leeuwenaandeel gevormd door inwoners met een Marokkaanse achtergrond.
Met alle medewerking van de Imans werd het Offerfeest buiten op een sportterrein heel veilig gevierd. Maar thuisgekomen blijkt het feest minder verantwoord te zijn voortgezet.

De testbereidheid blijkt goed maar meewerken ho maar!
Gouda kent 2 teststraten waar goed gebruik van wordt gemaakt. Het slechte nieuws is dat over het algemeen de quarantaine thuis nauwelijks wordt in praktijk wordt gebracht. Volgens Verhoeve zelfs slechter dan gemiddeld. Bovendien worden door de positief bevonden Gouwenaars te weinig of geen gegevens verstrekt over met wie men in contact is geweest. Dat is dan weer een rem op een effectief bron-contact onderzoek. Men schijnt het gevoel te hebben anderen te “verklikken” en daar wellicht later op te worden afgerekend.

Gouda gaat de regels strakker aanhalen
Albert Hein op de Markt heeft al eerder de krant gehaald omdat de anderhalve meter nauwelijks uitvoerbaar bleek. De gemeente heeft hier een gesprek over gehad en gaat ook andere supermarkten, bouwmarkten en grote toonzalen benaderen. De discipline ijlt namelijk langzaam weg en die moet weer terugkomen. Een groot deel van de horeca doet z’n uiterste best om aan de opgelegde eisen te voldoen, maar dat geldt helaas niet voor elke uitbater. Om een goed beeld te krijgen gaat Verhoeve een aantal mistery shoppers inzetten. Even heerste twijfel of het juist was om dat al aan de pers mee te delen, maar het kan natuurlijk ook preventief uitpakken. En een goede mistery shopper wordt echt niet herkend. Positief voor de horeca is dat de mogelijkheid om het terras uit te breiden tot het plein op de Markt tot 31 oktober wordt verlengd.
Voorts zal de gemeente niet aarzelen om mensen te waarschuwen bij verkeerd gedrag of het vermoeden daarvan. Dat hoeft niet persé door politie of handhaving te worden gedaan. De GGD kan hier ook bij worden ingeschakeld.
Gouwenaars (en bezoekers) blijken best gevoelig voor aanwijzingen om in het centrum op drukke tijden één route te kiezen, tenminste als er voldoende blauw op straat is. Zit de dienst van de corrigerende gastheren en -vrouwen er op, dan loopt Gouda al snel weer door elkaar. Een wakend oog blijkt dus wonderen te doen.

De scholen gaan weer open en hoe zit het met de jaarlijkse kermis?
Wat de scholen betreft wordt het beleid landelijk bepaald. Verhoeve heeft de indruk dat bij alle Goudse scholen betrokkenen zich inspannen op een zo veilig mogelijke omgeving te creëren.
Ja, en dan de kermis. Daarover is nog geen besluit genomen maar één ding is zeker; als de kermis überhaupt door kan gaan dan zal die niet op dezelfde wijze kunnen plaatsvinden en ook de plek is nog een vraagteken. De huidige toename van het aantal besmettingen is vooralsnog de grootste bedreiging.

Tot slot een pluspuntje. Het Groene Hart Ziekenhuis hoeft gemiddeld niet meer dan 4 à 5 coronapatiënten per week op te nemen. Of dat zo blijft hangt af van de bereidheid van alle Gouwenaars om zich aan de regels te houden, jong en oud.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl