Team Gray to Green van de GSG Leo Vroman wint ontwerpwedstrijd “Duurzame Stad”

Gouda – Leerlingen van de GSG Leo Vroman kwamen afgelopen vrijdag als winnaar uit de bus van de ontwerpwedstrijd “Duurzame Stad”. Ze hadden volgens de jury -bestaande uit deskundigen uit Gouda- de meest creatieve en duurzame wijk van de toekomst ontworpen. De wedstrijd is georganiseerd door de ODMH en Stichting Duurzame Stad in opdracht van de gemeente Gouda.

Afgelopen vrijdag kwam de jury in het Huis van de Stad bijeen om de ontwerpen van de leerlingen van vier middelbare scholen te beoordelen. De beste groepen per school presenteerden online hun ontwerp aan de jury. Aan de zeskoppige jury onder leiding van wethouder Duurzaamheid Hilde Niezen was het vervolgens de taak een kritisch oordeel te vellen. Niezen was enthousiast over de inzendingen: “Allereerst mijn complimenten aan alle leerlingen. Het is een enorme prestatie dat jullie ondanks deze onzekere tijden met het project zijn doorgegaan. Ik dank jullie allen voor de creatieve ideeën voor de stad. Wie weet of het voor jullie ook betekent dat jullie kiezen voor een duurzaam beroep en of jullie thuis duurzamere keuzes gaan maken. En mogelijk dat er bij jullie thuis een bezoek ingepland wordt met een energiecoach voor energieadvies aan huis? Samen maken we Gouda duurzaam!”

Groene daken en broodvergisters
Er waren veel ideeën met een integrale benadering. De leerlingen hadden goed gekeken naar de kenmerken van de wijk. De deelnemende ontwerpteams maakten gebruik van schone energie en duurzame bouwmaterialen. Ook was er aandacht voor de planten, dieren én de waterhuishouding. De wijk moet bij een grote regenbui niet meteen onder water staan.
Ze ontwierpen bijvoorbeeld een hele groene wijk met groene daken voor waterberging of een broodvergister om energie op te wekken. Of een waterkrachtcentrale aan de rand van de wijk en alleen nog elektrische bussen.

Team Gray to Green van de GSG Leo Vroman kwam als winnaar uit de bus. Ze waren goed begonnen met een enquête onder de bewoners, die o.a. betrokken wilden worden bij een andere inrichting van de openbare ruimte. Het ontwerp was creatief, integraal, met een kaart waar ze kansen zagen voor verbetering in de wijk. Met groen/blauwe speelplaatsen ook rondom scholen, want vroeg geleerd is oud gedaan. Daarnaast hadden ze goed nagedacht over Goverwelle als autovrije wijk, met zelfs een zonneveld aan de rand van de wijk. Deze groep wint een bioscoopbon en een energieadvies van een energiecoach.

De ontwerpwedstrijd Duurzame Stad
“Kies een Goudse wijk en bedenk een plan om deze wijk te verduurzamen.” Zo luidde de opdracht van het project Duurzame Stad. Waar normaal de gemeente dergelijke plannen presenteert, zijn bij dit project de rollen omgedraaid. De ruim 120 deelnemende leerlingen maakten kennis met alle aspecten van duurzaamheid. Zo betrokken de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), de gemeente Gouda en Stichting Duurzame Stad de jongeren actief bij het verduurzamen van de gemeente.

Voor de 8e keer in Gouda
De leerlingen van het Driestarcollege, Carmelcollege, GSG Leo Vroman en het Coornhert Gymnasium gingen in maart van dit jaar de uitdaging aan. Voor de 8e keer organiseerde de ODMH de ontwerpwedstrijd Duurzame Stad in samenwerking met Stichting Duurzame Stad en de gemeente Gouda. Dit jaar is het i.v.m. COVID-19 de eerste keer dat de finale digitaal plaatsvond.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl