SGP Gouda wil duidelijkheid over financiële positie Schouwburg

Gouda – De SGP heeft vragen gesteld aan het college van B&W om opheldering te krijgen over de financiële situatie bij de Schouwburg. Het college geeft schenkingen, scheldt huurkosten kwijt en gaat borg staan voor rentelasten, terwijl nog steeds een faillissement dreigt en vorige week 12 mensen zijn ontslagen. “Ik wil weten waar voor het college de grens ligt. Het gaat wel om gemeenschapsgeld”, aldus SGP-fractievoorzitter Harold Hooglander.

“Natuurlijk heb ik er begrip voor dat de Schouwburg vanwege Corona, evenals andere instellingen en ondernemers, aanspraak kan maken op financiële ondersteuning. Maar ook zonder Corona stond de schouwburg er financieel slecht voor. De gemeente geeft al jarenlang € 700.000 subsidie en sinds 2017 jaarlijks nog eens € 300.000 extra, maar nog steeds draait de Schouwburg niet quite. Bij de bouw van de Cinema in 2010 is de raad beloofd dat de winst van de Cinema zou leiden tot verlaging van de subsidie. Dit is niet gebeurd” stelt de SGP.

“Ik ben niet uit op het faillissement van de Schouwburg”, zegt Hooglander. “Maar er zal duidelijkheid moeten komen of de Schouwburg levensvatbaar is als de bedrijfsvoering grondig wordt gewijzigd om meer op eigen benen te staan en de subsidie structureel wordt verlaagd. De vorig jaar aangenomen SGP-motie waarin de Schouwburg veel meer als een vergader- en congrescentrum fungeert, kan daaraan bijdragen.”

Daarnaast is het de SGP een doorn in het oog dat alle niet-Goudse bezoekers van de Schouwburg dankzij de subsidie wel profiteren van de relatief lage tickets, terwijl die subsidie wordt opgebracht door de Goudse inwoners, ook door degenen die nooit naar de Schouwburg gaan. “Dat is niet uit te leggen. Er zal een toeslag moeten komen voor de niet-Gouwenaars óf de naburige gemeenten zullen moeten bijdragen in de jaarlijkse subsidie”, vindt Hooglander.

Een derde suggestie is om de toegangsprijzen te verhogen. De meeste bezoekers zijn vaak hoger opgeleid en kunnen dat vaak prima betalen. Tegelijk geldt al dat voor de minder bedeelden er via de Rotterdampas kortingen zijn, zodat zij daar niet onder hoeven te lijden.

Hooglander: “Hopelijk worden onze suggesties meegenomen om de Schouwburg financieel gezond te krijgen. We wachten trouwens al meer dan een jaar op de aangekondigde businesscase. De afronding daarvan is, gezien de huidige financiële positie, extra dringend”.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl